Szombaton tetőzhet a Rába Körmendnél

Az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállással tetőzhet a Rába szombat hajnalban Körmendnél - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese pénteken az MTI-t.

Busa Tamás közölte: a folyó szentgotthárdi szakaszán péntek délutánra, 220-230 centiméteres vízállásra várják a tetőzést a szakemberek, de számításaik szerint az nem éri majd el azt a magasságot, amelynél árvízvédelmi fokozatot kellene elrendelni.



Hozzáfűzte, becsléseik szerint Körmendnél szombat hajnalra várható a Rába tetőzése 330-350 centiméteres vízállással, ezért pénteken 16 órakor az igazgatóság erre a szakaszra elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Ez azt jelenti, hogy szükség szerint lezárják a zsilipeket és Körmendnél a Büdös-ároknál beindították a szivattyúkat, valamint gátőreik folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Busa Tamás azt írta, a Rába sárvári szakaszán nem várnak árvízvédelmi fokozatot elérő vízállást a szakemberek, de kisebb lokális völgyi elöntések előfordulhatnak a Rába-völgyben. A Rába mellékvízfolyásain, a Gyöngyösön és a Répcén sem várható jelentősebb árhullám levonulása.

A védelemvezető-helyettes tájékoztatása szerint az igazgatóság működési területén négy szakaszon folyik belvíz elleni védekezés, a Kis-Balatonnál továbbra is másodfokú védekezés van érvényben, nyolc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése.

D__VG20141023004

Illusztráció - MTI Fotó: Varga György



Hozzáfűzte: a belvíz által elöntött területek nagysága 420 hektár, ennek egyharmada szántó, rét, a többi erdő vagy egyéb terület, ezekről naponta mintegy 260 ezer köbméter vizet emelnek át. A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet az igazgatóság területén.