Tovább szigorítják a migránsok ellenőrzését a balkáni útvonalon

További szigorításokat vezetnek be csütörtöktől a migránsok ellenőrzésére a nyugat balkáni útvonalon fekvő országok; a menekülteket közös erőkkel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat - ebben állapodtak meg Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban.

Vlado Dominic, a horvát rendőrség vezetője a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög-macedón határra, hogy segítség macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra.



A macedóniai Gyevgyelijából a szerbiai Presevóba, majd tovább Sidre, ahonnan Horvátország területén vonattal a szlovéniai Dobovára, majd onnan a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentiljbe szállítják a Közel-Keletről érkező bevándorlókat.

Gevgelija, 2016. február 18. Migránsok szállnak ki egy rendőrségi járműből a macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gevgelijánál 2016. február 18-án, miután személyazonosságukat nem tudták érvényes iratokkal igazolni, ezért vissza kell térniük Görögországba. Ezen a napon Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői megállapodtak abban, hogy tovább szigorítják a migránsok ellenőrzését, akiket közös erőkkel ezentúl a macedón-görög határon regisztrálnak, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

Migránsok szállnak ki egy rendőrségi járműből a macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gevgelijánál 2016. február 18-án (MTI/EPA/Georgi Licovski)



"A cél az, hogy a menekülteket minél zökkenőmentesebben jutassuk el Görögországból Ausztriába, és elkerüljük a visszatoloncolásokat" - mondta Dominic.

A rendőrségi vezetők közös nyilatkozatot is aláírtak, amelyet eljuttatnak országaik belügyminisztereinek és kormányfőinek, továbbá az uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is.

Dominic kiemelte: a szigorításokról értesítik Albániát és Bulgáriát, hogy fel tudjanak készülni a migrációs útvonal esetleges megváltozására. A zágrábi tanácskozáson abban is megegyeztek, hogy rendőri segítséget küldenek Macedóniába a zöldhatárok védelmére.

Újságírói kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek, Dominic azt válaszolta: a török és a görög gyűjtőközpontokban maradnak. "Csak a háborús területekről érkező menekültek engedjük tovább" - húzta alá.