Németország követni fogja Ausztria menekültügyi lépéseit

Németország követni fogja Ausztria menekültügyi lépéseit, és hamarosan újra összhangban cselekszik a két ország - mondta Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier című osztrák lap szerdai számának adott interjújában.

Faymann szerint Ausztria Németországhoz fűződő kapcsolata "továbbra is nagyon barátságos és jó", azonban egy kormánynak a döntései során figyelembe kell vennie a helyi realitásokat, hiszen felelősséggel tartozik saját választóinak.

faymann

A kancellár kijelentette: a menekültek elosztásában a németországi és a svédországi álláspont mellett áll ki, a határ biztosításának kérdésében pedig támogatja a visegrádi országok által is képviselt álláspontot, vagyis a B-tervet.

Azt azonban elutasította, hogy tagja lenne az "Orbán-koalíciónak". Elmondása szerint nem hagyja, hogy a mostani lépések kapcsán "összehasonlítsák olyasvalakivel, aki nem fogad be menekülteket, nem látja el őket rendesen, és nem folytat le velük szemben méltányos eljárást".

A kancellár továbbá arról is beszélt, hogy kitart azon álláspontja mellett, hogy uniós pénzeket vonjanak el azon országoktól, amelyek nem vesznek részt a migránsválság megoldásában.

Werner Faymann szerint a törökországi határellenőrzésről és a menekültek európai elosztásáról szóló németországi javaslat gyakorlatba ültetésére van esély, azonban a menekültek útvonalán fekvő határátkelőknél meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.

Úgy vélte, hogy más országok, mint például Szlovénia, Horvátország, Macedónia határátkelőinél is fel kell készülni arra, hogy az uniós külső határok védelme nem történik meg kielégítően vagy időben. Kijelentette: akinek nincs útlevele, vízuma vagy menekültjogosultsága, az nem utazhat át egy országon.



Faymann szerint Ausztria jó példát mutatott, hiszen tavaly mintegy 90 ezer menekültkérelmet fogadott be. A kancellár úgy látja, hogy Európában nagy a félelem, azonban - jelentette ki - elítél minden olyan politikust, aki ezenfelül gyűlöletet szít.