38 millió menekült bármikor megindulhat Európa felé

Az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányába.

Beláthatatlan következménye lehet annak, hogy Törökország, Szaúd-Arábia és néhány szárazföldi szövetségese szárazföldi hadműveletet szeretne végrehajtani Szíriában - jelentette ki Csicsmann László, Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi docense a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Hallgassa meg a beszélgetést a Kossuth Rádióban!

Hozzátette: a napokban történt Aleppó környéki légicsapások máris egy 10 ezres menekülthullámot indítottak el Törökország irányába, vagyis egy szárazföldi hadműveletnek jelentősebb humanitárius következményei lehetnek egy olyan országban, ahol már legalább négy és félmillióan elhagyták az országot, és 10-12 millió belső menekült lehet, aki elhagyta lakóhelyét és már nincs hova visszamennie.

(MTI/EPA/Christian Bruna)



Mint mondta, egyszerre van jelen a polgárháború és háború Szíriában, ahol a globális érdekek, a regionális érdekek és a helyi egymással szemben álló felek érdekei is megnyilvánulnak a konfliktusban, ezért is nehéz megoldani a problémát.

Csicsmann László szerint ennél tovább ugyan a helyzet már nem bonyolódhat, ám a kérdést nem egyszerű megoldani, és ha sikerülne is megállapodást kötni, biztosan kimaradnának bizonyos csoportok Szíriában, akik harcolni fognak a kormánnyal szemben, és a kurd problematika is megoldásra vár.

Becslések szerint akár 1000 szervezet is működhet Szíriában, tehát hosszú évek szükségesek ahhoz, hogy működő államot lehessen létesíteni – húzta alá.

A szakértő azt is elmondta, hogy az ENSZ azzal számol, hogy idén várhatóan újabb egymillió fő éri el Európát: a hullám főként, Szíria, Irak és Afganisztán irányából érkezik, és ez elsősorban Törökországra, a Balkánra, és a kelet-európai országokra, így Magyarországra is nehezedik.