Politikusbűnőzés történik az ózdi városházán, állítja a Fidesz

Halász János szerint a Jobbik ugyanúgy falaz az ózdi polgármesternek, mint ahogy azt Kovács Béla esetében tette. Úgy fogalmazott: az álláshalmozás nem csak törvénytelen, és jogsértő, hanem maga a korrupció. Janiczak Dávidról napokkal ezelőtt derült ki, hogy havonta egymillió forintot keres, ezt öt különböző helyről veszi fel. Beszélt az infotörvény módosításáról is többek között, amire szerinte azért van szükség a Magyar Posta esetében, mert anélkül több adatot tudhatnának meg a versenytársak a cégről, mint amennyit kellene.

Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakció-szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: napok teltek el azóta, hogy kiderült, a Jobbik újabb korrupció-gyanús ügyben érintett. Ezért azt kéri a Fidesz, hogy az illetékes kormányhivatal indítson azonnali vizsgálatot Ózd jobbikos polgármestere ügyeiben.



Ózd jobbikos polgármestere ugyanis öt jogcímen vesz fel havonta csaknem egymillió forintot, és ahelyett, hogy a Jobbik számon kérné, védi és falaz neki, ahogy Kovács Béla korrupciós ügyében tette - hangzott el.

Ez az elképesztő álláshalmozás nemcsak erkölcstelen, törvénytelen, de maga a korrupció - fogalmazott Halász János, aki kitért arra is, hogy a kifizetőhelyek egyike önkormányzati cég, ami végképp felháborító és példátlan egy polgármester esetében.

Megjegyezte: ez egy "jobbikos korrupció", hiszen a Jobbik egyik prominense tavaly arról beszélt a politikus bűnözés minősített esete az álláshalmozást. Novák Előd pedig korábban szintén többször beszélt arról, hogy milyen fontos szerepet vállalnak ennek visszaszorításában, élen járnak a politikusi álláshalmozás elleni küzdelemben, még alapszabályt is módosítottak ezért. "Bort isznak és vizet prédikálnak" - összegzett Halász János.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő azt mondta: 2014 őszén nagyarányú többséggel választották meg Janiczák Dávidot polgármesternek, akkor azt hirdette rendet és tisztaságot visz a közéletbe, hogy a politikusbűnözésnek, és álláshalmozásnak vége.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője (b) sajtótájékoztatón beszél, mellette Riz Gábor, Ózd fideszes országgyűlési képviselője a lillafüredi Tókert étteremben 2016. február 11-én. A tájékoztatón a szóvivő Ózd jobbikos polgármestere "korrupciós ügyének" tisztázására szólította fel az ellenzéki pártot. Lillafüreden tartja a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetség háromnapos ülését. MTI Fotó: Vajda János



Ehhez képest polgármesterként 621 ezer 500 forintot keresett, ehhez egy 90 ezer forintos költségtérítés-kiegészítés jár. Emellé megyei közgyűlési tagságáért 124 ezer forintot vett fel, és további közel 100 ezer forintot kapott közbeszerzési bírálóbizottsági tagságáért.

Olyan nonprofit kommunikációs kft-ben is felügyelőbizottsági elnök, amely a város saját cége. A céget a polgármester ellenőrzi, miközben sokszor aláíró is engedélyezőként. Az álláshalmozással szerinte hitelét veszítette az a polgármester, aki mást mondott 2014 őszén és mást cselekedett 2015 végére.

Infotörvény: védeni kell a Postát a versenytársaktól

A postatörvény módosításáról kérdésre válaszolva Halász János azt mondta: a Magyar Posta két típusú feladatot végez, egyrészt közérdekű postai szolgáltatásokat biztosít, illetve a piacon más versenytársakkal együtt nyújt szolgáltatásokat. Most olyan adatokat tudhatnak meg a versenytársak, amelyeket ők maguk ugyanakkor nem adnak ki, ezért van szükség a módosításra. A visszamenőleges hatály pedig a már folyamatban lévő ügyek miatt fontos - emelte ki.

Egy kérdésre az Országos Roma Önkormányzat elnökének lemondásáról, megerősítette az előző nap általa elmondottakat. A vizsgálat ami zajlik alapos, és ennek lezárulta után mindenkinek le kell vonnia a megfelelő következtetéseket. Lehet, hogy az elnök már hamarabb le akarja vonni, lehet, hogy ez csak egy politikai nyomásgyakorlás a részéről - közölte Halász János, aki szerint a vizsgálat és az eredménye nem szabad, hogy összekeveredjen a lemondásával.

További felvetésre az Együtt követeléséről, hogy Balog Zoltán a Szépművészeti Múzeumból történt festménykölcsönzés miatt vonja vissza Baán László főigazgatói megbízatását, azt mondta: az Együtt sok sületlenséget állított már, ez is abba a sorba tartozik. Miért kellene távoznia? - tette fel a kérdést. Értékelése szerint a legjobb múzeumigazgató, nagyszerű intézményt hozott létre, egy olyan műhelyt, amely a világ vezető múzeumai közé emelte a Szépművészeti Múzeumot. Ez döntően Baán Lászlónak köszönhető és nem szabad összekeverni a magán-, illetve a munkahelyi dolgokat. Abban, hogy magánemberként jóban van Habony Árpáddal, semmi kivetni való nincs - jelentette ki.