Szívesebben házasodik a magyar

Megállni látszik a 2000-es években jellemző kedvezőtlen irányzat - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményéből, mely szerint az elmúlt négy évben folyamatosan nőtt a házasságkötések száma Magyarországon.

A házasság hete kapcsán kiadott elemzés szerint a házasságkötések száma a kilencvenes években évről évre csökkent, majd 2000-ben megugrott, akkor több mint 48 ezer házasságot kötöttek.



Ezután tovább folytatódott a kedvezőtlen irányzat, amely 2010-ben érte el mélypontját, amikor mindössze 35 520 házasságkötés történt.

Ezután lassú emelkedés kezdődött, tavaly pedig már megközelítette a házasságkötések száma a 2000. évi csúcsot: 2015 januárja és novembere között 43 190 házasságot kötöttek.

Ez közel 17 százalékos emelkedést jelent 2014 azonos időszakához képest - emelték ki.

A legtöbb esküvőt tavaly Budapesten tartották, a legkevesebbet pedig Zala megyében, a fővárosi házasságkötések száma ezer lakosra vetített aránya meghaladta a 2011-es uniós átlagot - írták.

Az elmúlt 15 évben az első házasságukat kötők átlagéletkora öt évvel emelkedett: míg 2000-ben a férfiak 27,2, a nők 24,7 éves korukban házasodtak először, 2014-re a férfiak átlagéletkora 32,5 évre, a nőké 29,7 évre nőtt - közölték.

A KSH adatai szerint az először házasulók aránya az összes megkötött házassághoz viszonyítva másfél évtizede 66-71 százalék között mozog, a válások száma pedig 2008 óta folyamatosan csökken.

A KSH Népességtudományi Intézetének munkatársai megállapították, hogy az első tartós párkapcsolatoknak csupán egytizede jön létre házastársiként, míg kilenctizedük a kilencvenes évek óta egyre elterjedtebb élettársi kapcsolatként, amelyek közül később minden második házassággal végződik.

Vargáné Deli Andrea anyakönyvvezető előtt köt házasságot Nemes Andrea és Wagner Péter jegyespár a Duna TV Család-barát című magazinműsorának a házasság hetén készült élő adásában, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 2-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt



Változott az élettársi kapcsolatban élők köre, míg évtizedekkel ezelőtt inkább a válást vagy a megözvegyülést követően választották ezt az együttélési formát, addig manapság a házasságot megelőző vagy azt helyettesítő megoldásként tekintenek rá.

Megállapították azt is, hogy a 18-49 éves korosztály 13 százalékának van partnere, akivel nem él együtt.

A tudatosan egyedüllétet választók csoportja a 30-49 évesek között csak három százalék, ugyanakkor ennek a korcsoportnak a 22 százaléka nem rendelkezik tartós párkapcsolattal, élettárssal vagy házastárssal, kétharmaduk viszont korábban már élt házasságban vagy élettársi kötelékben.

Közülük minden másodiknak gyermeke is született: az e körbe tartozó férfiak 9, a nők 61 százaléka egyedülálló szülő.

A házasság hete mozgalom két évtizede indult az Egyesült Királyságban, és ma már 28 országában tartják meg a programsorozatot. Magyarországon 2008 óta ünneplik a házasság hetét.