Vörösiszap-per: változtathat a döntésen egy másodfokú ítélet?

Magyarország legnagyobb ipari katasztrófájában 10 ember vesztette életét, 300-an szorultak egészségügyi ellátásra, 120 ember került kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. A múlt héten elsőfokú ítélet született: Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke senkit sem talált bűnösnek a vádlottak padján ülők közül.

A több száz oldalas szakértői vélemények alapján a bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a több vádpont vonatkozásában, így foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, közveszély okozása és egyéb vádpontok kapcsán sem megalapozott a büntetőjogi felelősség.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



A köztudatban hasonló példákat szoktak hozni, mint a West Balkán-ügy, vagy éppen az Aquaworld-tragédia, amelyben már elsőfokon letöltendő, adott esetben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéseket vagy szabadságvesztést szabtak ki, ráadásul másodfokon súlyosbították is az ítéleteket.

Ebben nincs igazi precedens, de lényeges, hogy a jogegység minőségi javításáért 2010-ben azért hozta létre a Kúriát a kormányzat, és választotta el az országos Bírói Hivataltól, hogy gördülékenyebb és átláthatóbb legyen az ítélkezés - jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász  a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzáfűzte azt is, hogy jogos társadalmi igény, hogy áttekinthető és ellentmondásmentes legyen a bírósági ítélkezés.
Hallgassa meg a Kossuth Rádió összeállítását!

Ifj. Lomnici Zoltán szerint annak megítélése, hogy ki hibázott, nagyon nehéz, de le kell szögezni, hogy ma az országgyűlés és a kormányzat jogállami úton úgy tudja befolyásolni az ítélkezést: egyrészt a bíróságok igazgatásáról, másrészt a bírák jogállásáról szóló törvényt módosíthatja.

Harmincmilliárd forintot fektetett be az igazságszolgáltatásba a kormányzat, illetve személyi konzekvenciákat is levonhat, ha úgy tartja fontosnak – mondta.

Aláhúzta azt is, hogy a kérdésben külön kell választani a polgári és a büntetőjogi felelősséget: a polgárjogi felelősség ugyanis megállapításra került, a kártérítési összegek kifizetésre kerültek.

Másodfokú, valamint egy kúriai eljárás is várható ebben az ügyben – húzta alá Lomnici Zoltán.