Nem engedi el az ellenzék a budapesti olimpiáról szóló népszavazást

Ismételten népszavazás kiírásáról szóló módosító javaslatot nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés elé négy ellenzéki párt: az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere a közgyűlés szerdai ülése előtt - a három másik párt képviselőjével közösen - tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Kúria elutasító döntése után legkönnyebben a Fővárosi Közgyűlés dönthetne egy olimpiáról szóló népszavazás kiírásáról.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke. MTI Fotó: Máthé Zoltán



Kijelentette, aki olimpiát akar, annak népszavazást is akarnia kell, mert az jelenthet garanciát a beruházás nyilvánosságára, ami hozzájárulhat a korrupciós kockázat csökkentéséhez.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője azt mondta, az olimpia eszméjét támogatják, a korrupciót nem. "Nem támogatjuk azt, hogy a fideszesek az öt karikából hármat el akarnak lopni" - fogalmazott.



Csárdi Antal, az LMP képviselője szerint Budapest gazdaságilag, a Fidesz pedig morálisan nem készült fel az olimpiára. A kormánypárt még a fővárosi közösségi közlekedés gondjait sem képes megoldani - mondta utóbbi állítását alátámasztandó.

Nem támogatta a közgyűlés a javaslatot

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért módosító javaslatát, amelyben ismét népszavazást kezdeményeztek az olimpiáról.

Támogatta azonban azt a javaslatot, mely  a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztásról szól.

A képviselők 21 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 9 tartózkodás mellett fogadták el a helyszínkiválasztási javaslatot.

A tervezett olimpiai helyszín két térségből és ezeken belül hét klaszterből áll. A Duna térség az Olimpiai park (a Kvassay-zsilip térsége), a Margitsziget és az Óbudai-sziget klaszterből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszter alkotja.