Frölich Róbert: új arcot öltött az antiszemitizmus

Új arcot öltött az elmúlt évtizedben az antiszemitizmus: az Izrael-ellenességet - mondta Frölich Róbert főrabbi szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

A főrabbi, akit a holokauszt-emléknap alkalmából kérdeztek, a műsorban elmondta, az Izrael-ellenesség egy "ügyes" összemosása a zsidók államának és zsidó embereknek. "Tulajdonképpen ebben semmi új nincs, mert Izrael állam megalakulása előtt, mielőtt az antiszemitizmus fogalma egyáltalán létezett volna, mondjuk 15-17 században (...) volt az antijúdeizmus" - mondta, hozzátéve, hogy a modernkorban pedig feltűnt az antiszemitizmus, most pedig az Izrael-ellenesség.

Az antiszemitizmus elleni harc nemcsak a zsidó emberek ügye, hanem globális kihívás, olyan harc, amelyet mindenkinek fel kell vállalnia - mondta a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából Ilan Mor izraeli nagykövet szerdán Budapesten. A diplomata a Holokauszt Emlékközpont és az izraeli nagykövetség által szervezett eseményen kiemelte: ugyanakkor "nem küzdhetünk olyasmi ellen, amit nem értünk", ezért az első feladat az antiszemitizmus okainak megértése.

Frölich Róbert reagált arra hírre is, miszerint az elmúlt egy évben több ezer zsidó hagyta el Franciaországot és költözött Izraelbe. Ezzel kapcsolatban azt mondta: a magyarországi zsidók nem éreznek fenyegetettséget.

"Itt Magyarországon mi (...) nem érzünk olyan fenyegetettséget, mint a francia zsidók Franciaországban, Magyarország valamiért egy védettebb terület, nem érezzük a bőrünkön azt, hogy fenyegetve lennénk, persze aggódunk a többiekért" - mondta.



Tavaly rekordszámú nyugat-európai bevándorló érkezett Izraelbe az erősödő antiszemitizmus miatt - közölték január közepén a Zsidó Ügynökség nevű szervezet képviselői. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli újság honlapján közzétett adatok szerint 2015-ben 9880-an döntöttek a zsidó államba költözésről Nyugat-Európában - ami a valaha mért legmagasabb szám. Közülük majdnem 8 ezren Franciaországból érkeztek, ahol az egyre nagyobb számú antiszemita támadás miatt megingott a biztonságba vetett hite a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségének - írták.