Ez segíti, ez pedig húzza az első lakást vásárlókat

Továbbra is jobbak a fiatalok lakáshoz jutási esélyei, mint 2010-ben, a munkalehetőségek javulása és a támogatások bővülése segíti, az árak növekedése nehezíti azoknak a helyzetét, akik először vásárolnának lakást - áll az FHB elemzésében, amelyet kedden juttatott el az MTI-nek.

Az első lakásukat vásárlók helyzetének 5 legfontosabb szempontja - a lakásárak és jövedelmek viszonya, a munkalehetőségek alakulása, az infláció mértéke, a hitelezési feltételek és az elérhető támogatások - közül több is pozitív elmozdulást jelez 2015-ben az előző évvel összehasonlítva, a 2010-es évhez képest pedig minden tényező javulást mutat - áll az FHB elemzésében.

Egy ingatlanközvetítő iroda munkatársa, szakértője (b) egy új építésű győri lakást mutat egy fiatal párnak. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Egy ingatlanközvetítő iroda munkatársa, szakértője (b) egy új építésű győri lakást mutat egy fiatal párnak.
MTI Fotó: Krizsán Csaba



Az FHB első lakásukat vásárlókról készített lakásárindex-elemzése szerint egy tipikus lakás megvásárlása esetén a vételár 14,7 százaléka volt megszerezhető támogatások formájában 2015-ben. 2016-ban, a tavalyi átlagos 17,1 millió forintos újlakás-árral számolva, a vételár csaknem 60 százaléka finanszírozható a 3 vagy több gyermekes családoknak nyújtott, 10 millió forintos családi és otthonteremtési kedvezményből.

A hitelezési feltételek pozitív irányú elmozdulása is segíti az első lakásvásárlók helyzetét - áll az FHB elemzésében. A lakáshitelek piaca további bővülést mutatott, és a hitelek terhe is tovább csökkent az elmúlt egy évben: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a piaci kamatozású forinthitelek teljeshiteldíjmutató-szintje átlagosan 5,76 százalékon állt 2015 novemberében, míg egy évvel azelőtt még 6,6 százalék volt.

A munkanélküliség csökkenése az elmúlt időszakban kedvezőbb helyzetbe hozta az első lakásvásárlás előtt álló 20-30 éves lakásvásárlói kört, de a lakásárak jelentősen emelkedtek a jövedelmekhez viszonyítva: 1,27 hónapnyi átlagjövedelemből lehet egy átlagos méretű lakás egy négyzetméteréhez hozzájutni, ami 8 százalékkal több az előző évinél.



Az elemzés szerint az első lakásukat vásárlók helyzete továbbra is kedvezőnek értékelhető, különösen az öt évvel ezelőtti lehetőségekhez képest, mivel több új lehetőség is megnyílt az otthonteremtési program bővítésével, valamint az új lakásokra vonatkozó áfa 5 százalékosra csökkentésével.