MSZP: idő előtti az ellenzéki egyeztetés az alaptörvény-módosításról

Az MSZP szerint az alaptörvény-módosítással kapcsolatos ellenzéki egyeztetések idő előttiek.

Az MSZP ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel hétfőn, hogy Schiffer András, az LMP társelnöke hétfőn egyeztetésre hívta a Jobbik és az MSZP képviselőcsoportját a terrorveszélyhelyzet önálló tényállássá tételét célzó alaptörvény-módosításról.

A szocialisták közölték: minden parlamenti képviselővel rendelkező pártnak megküldték a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépésről szóló szakmai koncepciójukat. Az MSZP javaslata a terrortámadás bekövetkezése vagy annak közvetlen veszélye esetén egyszerre biztosítja a kormány számára az azonnali hatékony fellépés lehetőségét, ugyanakkor a rendkívüli intézkedések huzamosabb fenntartását, a Magyar Honvédség felhasználását és az alapvető jogok korlátozását az Országgyűlés kétharmados döntésétől teszi függővé.



Hozzátették: mostantól a Fideszé a felelősség, hogy hajlandó-e egy kiegyensúlyozott szakmai koncepció megtárgyalására vagy ragaszkodik a kormány saját hatalmát korlátlanul kiterjesztő, alapjogokat súlyosan korlátozó javaslatához. Meggyőződésük szerint a Fidesz döntésén múlik, hogy az ellenzéki pártoknak milyen stratégiát kell folytatniuk ebben a kérdésben, ezért tartják idő előttinek az ellenzéki egyeztetést - olvasható a közleményben.