Hatékony módszer a nyaralófeltörések ellen

Nyár végén a tulajdonosok bezárják a nyaralókat, hogy aztán jó fél év múlva látogassanak el oda újra. Az elnéptelenedett épületeket gyakran kereshetik fel bűnözők, akik a könnyű préda reményében betörnek, visznek mindent, ami csak érték lehet. Tolnában és Baranyában sok helyen összefogott a lakosság. A polgárőr egyesületek és a más civilekből álló SZEM mozgalom hatékony lehet a betörések ellen.

Illusztráció. MTI Fotó: Rosta Tibor

Illusztráció. MTI Fotó: Rosta Tibor



A szekszárdi szőlőhegyen volt olyan időszak, amikor hat egymás mellet álló tanyát törtek fel. Komló városában is több száz fenyegetett birtok van. A legnagyobb sláger a fémlopás, a kiskertekben használatos különböző gépeket is előszeretettel tulajdonítják el – mondta Deák Imre, a komlói polgárőr egyesület elnöke a Kossuth rádió Közelről című műsorában.

Sajnos önmagában a komoly vasrács nem véd meg a betöréstől. A betörők azokat az ingatlanokat keresik fel, amelyeken látszik, hogy elhagyatottak – mondta egy siklósi pincetulajdonos. A siklósi szőlőhegy mellett Pécs környékén is gyakoriak a betörések. Az egyik pincetulajdonosnál is nagy károkat okoztak, és mint kiderült, agyafúrt bűnözőkről volt szól.

Volt egy betörés, amikor csak feltörték a zsalugátert, de nem mentek be az ingatlanba. A következő évben aztán kibontották az ablak alatt a falat, és azon keresztül jutottak be. A présházból már be tudtak hatolni a pincébe, és onnan az összes hasznos tárgyat elvitték: eltűnt a kapálógép, egy prés és még a kútból is kihúzták a szivattyút – emlékezett vissza.

Mivel a téli időszakban az üdülőterületeken elszórtan élnek az emberek, nagyon sok az olyan ház, amelyet hónapokig nem látogat senki. Könnyű prédának tűnnek, de 15 éve, amióta a helyi polgárőr egyesület megalakult, minden nap valamennyi ingatlan ellenőrzik. A SZEM mozgalom nagyon jól működik Orfűn is – mondta Füziné Kajdy Zita polgármester, a helyi polgárőr egyesület vezetője. A lakosság részéről folyamatosak a jelzések, ami segíti a védekezést. Az ingatlantulajdonosok szeretetik a mozgalmat, a lakosság még egy terepjárót is vásárolt a járőrözéshez .



A megelőzést az is segíti, hogy egyre felelősségteljesebbek az ingatlantulajdonok is, egyre többen teszik biztonságosabbá az ingatlanukat, sokan rendelkeznek már riasztóberendezéssel is – mondta Füziné Kajdy Zita.
Hallgassa meg!