Óriási a lottóizgalom az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok eddigi legnagyobb lottónyereményére várnak az amerikaiak: másfélmilliárd dollárra hízott az amerikai Powerball lottó nyereménye.

A fogadóirodák előtt hosszú sorok kígyóznak, sok helyütt növelték a személyzet számát, mert a szerda esti sorsolás előtt még mindig rengetegen igyekeznek szelvényt vásárolni.

A  főnyeremény hosszú idő - november - óta hízik, a nyertes másfélmilliárd dollárt vihet haza. Illetve nem viheti haza a teljes összeget: ugyanis huszonkilenc esztendőn keresztül, részletekben folyósítják neki a summát, amelyből még levonnak 39,5 százalékos szövetségi adót.



A Powerball szerencsejáték haszna a résztvevő szövetségi államokat illeti, s mindegyikük a saját belátása szerint használhatja fel. New Jersey államban például a most lottózók ötvenmillió dollár értékben vettek szelvényt, és ebből a szövetségi állam húszmillió dollárt kap majd. Több mint egy tucat szövetségi államban az oktatásra fordítják az így érkező bevételt, de Wisconsinban például az ingatlanadó csökkentését finanszírozzák ebből.

Számítások szerint 1 a 292 millióhoz az esélye annak, hogy a mai jackpotot valaki "elviszi". Ez a másfélmilliárd dolláros summa egyébként hatszázmillióval több, mint az eddigi legmagasabb nyeremény, amely 2012-ben talált gazdára.