Ezrek vonultak Lipcse utcáira a nők elleni támadások miatt

Több ezren vonultak hétfő este Lipcse utcáira két tüntetésen: az egyiken a menekültek ellen tiltakoztak, az ellentüntetők a tolerancia jegyében gyűltek össze.

Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom helyi csoportjának szervezésében tartott megmozduláson mintegy 1500-2000 szimpatizáns a menekültek tömeges beáramlása és a szilveszter éjszaka Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadások miatt tiltakozott. Egyebek mellett "A menekülteket nem látjuk szívesen" feliratokat emeltek a magasba. Néhányan Angela Merkel német kancellár lemondását követelő szlogeneket skandáltak.



A mintegy 2300-2800 ellentüntető Burkhard Jung lipcsei főpolgármester felhívására vonult fel, és a tolerancia, valamint a nyitottság jegyében gyertyákat a magasba emelve alkotott élőláncot.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a tüntetőket és az ellentüntetőket sok rendőr és vízágyúk választották el egymástól.

EPA/JAN WOITAS



A szilveszter éjjel Kölnben és más német városokban lezajlott támadássorozattal összefüggésben a hatóságoknál már több mint ötszáz feljelentést tettek, amelyek mintegy negyven százaléka szól részben vagy egészben szexuális jellegű támadásról. A tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.

A történtek miatt Angela Merkel német kancellárt és a kormánya által képviselt menekültügyi politikát éles bírálatok érték, és kiéleződött a menekültekről szóló vita nem csupán Németországban, hanem a szomszédos országokban is.