Tetőtér csok-ból? Csak óvatosan!

Nem mindegy, hogy „csak” 3 hálószobát húzna fel, vagy egy komplett lakrészt. Előbbi után a bővítés, utóbbinál az új lakás után járó kedvezmény vehető igénybe.

Január 1-jével 5 százalékra csökkent az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. Ez a többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Az is könnyebbség, hogy januártól minden, még el nem adott, de két éven belül épült lakás esetében alkalmazni lehet az új szabályt. Ha valaki maga építkezik, a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként legfeljebb 5 millió forintig. Hatalmas lendületet adhat lakásépítésnek a 10+10 millió forintosra kibővített családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is, amelynek részletei a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derültek ki. Az év elején életbe lépett intézkedések várható hatásairól Koji László, az ÉVOSZ elnöke, Párdi Zsófia Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője mondta el véleményét a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kedden.

A konstrukciók nem keveredhetnek!

Az ÉVOSZ-elnök szerint, ha nagyon leegyszerűsítjük a lehetséges konstrukciókat, januártól háromféleképp lehet majd új lakóingatlanhoz jutni. Az első, hogy valaki egy ingatlanfejlesztőtől vásárolja meg azt, itt a szakember szerint „elképzelhető” árcsökkenés.

A második lehetőség, hogy valaki keres egy tervezőt és egy kivitelezőt, akivel egy pontos és részletes vállalkozási szerződés alapján tokkal-vonóval, azaz egészen a használatba vételi engedély helyébe lépő hatósági bizonyítványig 5 százalék áfáért megépítteti az új ingatlant: itt garantáltan kevesebbe kerül majd ugyanaz a „műszaki tartalmú” ház, mint egy-két éve. A harmadik pedig, hogy a család „kalákában”, azaz magánerős módon fog hozzá a házépítéshez, és az összegyűjtött számláiban lévő forgalmi adóból legfeljebb 5 millió forintos nagyságrendig visszaigényli az áfát a NAV-tól.

Nem keveredhetnek azonban a konstrukciók – hívta fel a figyelmet a szakember -, azaz nem történhet meg, hogy valaki megcsináltatja a háza bizonyos részeit a profi kivitelezővel 5 százalékos áfáért, majd a házilag elvégzett munka után élni kíván az 5 millió forintos visszaigénylési lehetőséggel is.
Tetőtér csok-ból? Csak óvatosan!

Tetőtér, de milyen?

Koji hallgatói kérdésre válaszolva elmondta azt is: az áfakedvezmény ráépítésre ugyan nem jár, de ebben az esetben igénybe vehető például a csok felújítási kedvezménye és vissza nem térítendő állami támogatás is. Az sem mindegy egyébként, mit takar a pontosan a ráépítés – hívta fel a műsorban a figyelmet már Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője.

Ha ugyanis valaki például tetőteret szeretne beépíteni, a „tartalomtól” függően veheti igénybe az új lakásra, illetve a felújításra vonatkozó kedvezményt. Ha ugyanis valaki „csak” három hálószobát húz fel, az bővítés, és a felújítás után járó segítség vehető igénybe rá, ha viszont egy komplett lakrészt, fürdőszobával, konyhával, megfelelő helyiségekkel, akkor az új lakás után járó kedvezmény, de ebben az esetben az új lakrészbe be is kell beköltözni a családdal. Tudni kell azt is, pontosan mi minősül új lakásnak, lakóingatlannak – emelte ki az ÉVOSZ-elnök.

A lakóingatlannak ugyanis összkomfortosnak kell lennie: nagyon leegyszerűsítve legkevesebb egy, 12 négyzetméternél nem kisebb hálószoba, konyha és vizesblokk is kell. Ha tehát valaki belevág ezekbe a munkákba, már az elején, az építkezés bejelentésekor pontosan ismernie kell a jogszabályokat, és tudnia kell, mit is szeretne pontosan építeni. Alaposan megnő tehát a megrendelő, a tervező és a kivitelező felelőssége is, mert az építési hatóság csak tudomásul veszi a bejelentést, regisztrál, értesíti a szomszédokat és az építési felügyeletet, amely azonban ezek után elindulhat ellenőrizni.

Mindenki optimista

A magazinműsor beszélgetésébe bekapcsolódó Molnár Kristóf, az Openhouse Franchise egyik alapító-tulajdonosa azt mondta, arra számít, az intézkedéseknek komoly hatása lehet a már tavaly is alaposan felpezsdült ingatlanpiacra, mert az ingatlanszempontból eddig is „erős” nagyvárosok mellett végre a kisebb települések is megmozdulhatnak.

A szakember szerint az áfakedvezménnyel jól jár majd a beruházó, hiszen pénz marad a zsebében, a szakmunkás, akinek emelkedhet a bére, és a vásárló is, hiszen az árak, ha nem is az áfakedvezmény mértékéig, de valamilyen szinten csökkenni fognak.

Koji László is optimista, a tapasztalat ugyanis világszerte az, hogy a lakosság számára elsősorban a mikro- és kisvállalkozások építenek, és ennek a vállalkozói körnek a megerősödését várja Magyarországon is. Párdi Zsófia arra emlékeztetett, hogy a csok igénybevételének rengeteg feltétele van, és nagyon sok apróságra kell figyelni. A szakember szerint ezért nagyon nagy szükség lenne egy olyan integrált honlapra, ahol a most információáradatban fuldokló érintettek személyre szabott válaszokat kaphatnának a kérdéseikre, és érthető módon megismerhetnék a különböző támogatási lehetőségeket.