Már készülnek a bankok a csok-ra

Megkezdték a felkészülést az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek folyósításához azok a pénzintézetek, akiket az MTI megkérdezett. Azt ígérik a pénzintézetek, hamarosan be is tudják majd fogadni az igényeket. Addig is információkat próbálnak adni az érdeklődőknek.

Az MTI által megkeresett bankok arról számoltak be, hogy már január első hetében megnőtt az ügyfelek érdeklődése a 2015. december 29-én hatályba lépett új támogatási rendszer iránt. A hitelintézetek egyelőre azon dolgoznak, hogy informatikai és ügyviteli rendszerüket az új feltételrendszerhez igazítsák, valamint felkészítsék ügyintézőiket, mindez azonban néhány hetet is igénybe vehet.



Az OTP Bank január 7-től közel négyszáz fiókjában befogadja az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek iránti igényeket - közölte a bank az MTI megkeresésére csütörtökön. Korábban az FHB jelezte, hogy január 4-től már igényelhető a támogatás, és a bank az első igényléseket már be is fogadta. Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója megjegyezte, hogy az év első napjaiban csak tájékoztatást tudtak adni az érdeklődőknek, de csütörtökön az érdemi ügyintézést, az igénylések befogadását és feldolgozását is megkezdték. "Ezzel lehetővé válik, hogy február elején már utalni is tudjuk az első támogatásokat" - mondta.

Egy ügyfél áll az Erste Bank budafoki bankfiókja előtt. 2012 első hónapjaiban dolgozóinak mintegy 15 százalékától, 400-450 alkalmazottól válik meg az Erste Bank Hungary Zrt., és 184 magyarországi fiókjából várhatóan 43-at bezár. A háttérben az OTP Bank bankfiókja látható. MTI Fotó: Manek Attila

MTI/Manek Attila



 

A tavaly év végén megjelent új szabályok alapján igényelhető, akár 10 millió forintos otthonteremtési támogatás és az ahhoz igénybe vehető 10 milliós kedvezményes hitel iránt az elmúlt napokban élénken érdeklődtek az ügyfelek az OTP Bank fiókjaiban is. "Várakozásaink szerint 2016-ban a csokot igénybe vevő családok száma elérheti a több tízezret" - válaszolta az MTI kérdésére Kormos Zoltán.

Az FHB Bank arról tájékoztatott, hogy elsőként nála igényelhető az új támogatási forma, ráadásul annak valamennyi változata már január 4-től. Az első igényléseket már be is fogadta a bank. Az első lehetséges napra történő bevezetés érdekében intenzív felkészülés zajlott a bankban a múlt év végén. Közölték, egyre több ügyfél érdeklődik. Kezdettől fogva elsősorban a 10+10 milliós konstrukcióra vonatkozik a legtöbb kérdés, de sokan például lakásbővítést terveznek és az építkezést előkészítők is szeretnék a számukra fontos részleteket tisztázni az FHB szakértőivel. Az egyéni építkezők számára érdekes például a szintén most bevezetett áfavisszatérítési támogatás, amely legfeljebb ötmillió forint lehet. A bank eddigi tapasztalatai szerint egyértelműen látszik már, hogy az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak, akik szeretnék kihasználni új lakás vásárlására vagy építésére az új csok nyújtotta lehetőséget, akár a korábban felvett támogatás és az új közötti különbözet összegével is.

Megtörténtek az első igénylés-befogadások

Tokodi Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az új csok első befogadásai már megtörténtek az FHB Bankban és a hét elején tapasztalt fokozott érdeklődés további emelkedésére számítanak. A bank honlapján már elérhető az FHB új csok-jogosultság ellenőrző alkalmazása és kalkulátora. A fővárosban és agglomerációjában, a megyeszékhelyeken, valamint Sopronban egyformán megugrott az FHB Bank fiókjaiban érdeklődők száma. Az FHB TeleBankban az ebben a témában kezelt hívások száma már keddig ezer fölötti volt. Az FHB honlapjának forgalma megötszöröződött az első hét első három napján. Az új csok decemberi bejelentése óta a bank honlapján már több mint hatvanezer egyedi oldalmegtekintés volt a kimondottan a csok-ról szóló FHB oldalakon - közölték.

A K&H Bank arról számolt be, hogy megnőtt az érdeklődések száma az új csok iránt. A K&H-nál várhatóan 2016 január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a csokra, mind az állami támogatású lakáscélú hitelekre. A bank dolgozik a feltételrendszeri változásokon és a részletes folyamatokon, hogy minél előbb benyújthatóak legyenek a kérelmek, azonban több részlet további tisztázására van szükség. Hamarosan elkészítik a módosításokat is tartalmazó ügyféltájékoztatókat és honlap tartalmakat, amelyekből pontosabban lehet majd tájékozódni még az igények befogadása előtt. Addig is megadnak az ügyfeleknek minden tájékoztatást a jelenleg ismert jogszabályi információk birtokában.

Az Erste Bank fokozott érdeklődésre számít a három gyermek után járó 10 millió forint támogatás és a kapcsolódó kamattámogatott hitel iránt, mivel az új otthonteremtési támogatási rendszer az eddigi feltételekhez képest több könnyítéssel segíti a gyermekvállalókat. A változásokkal kapcsolatban érdeklődő ügyfelek tájékoztatására az Erste már felkészítette a fiókhálózatát. Azt ígérik, az átalakításokat gyorsan fogja implementálni a bank és az átalakított termék hamarosan elérhető lesz. Hozzátették: az Ersténél továbbra is felhasználható marad a csok önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.