Varga: Stabil növekedési pályán a gazdaság

A kormány egyelőre nem látja indokát annak, hogy változtasson a jövő évi büdzsé parlament által is elfogadott keretfeltételein, a magyar gazdaság stabil növekedési pályán halad, az elmúlt évek konszolidációja után 2013 második felétől érezhető a gazdasági bővülés, 2016 nagy kérdése az, hogy a növekedés milyen szinten folytatódik - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott év végi interjúban.

A miniszter rámutatott: a magyar gazdasági bővülés várhatóan jövőre is meghaladja az Európai Unió átlagos növekedési rátáját, a kormány nem kíván változtatni azon, hogy jövőre 2,5 százalékos lesz a magyar bruttó hazai termék növekedése, miközben az infláció a kabinet várakozása szerint 1,6 százalékot ér el éves szinten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. (MTI/Európai Tanács/Mario Salerno)



Kifejtette: ezzel együtt több pozitív, illetve negatív hatás is mutatkozik a világgazdasági környezetben, amelyek befolyásolják a magyar gazdaság teljesítményét. Kedvező, hogy a nyersanyagok és az olaj ára tartósan alacsony szinten áll. Negatívan hat viszont, hogy a feltörekvő piacok helyzetét kedvezőtlennek látják a befektetők, így például negatívan ítélik meg a török, a brazil, illetve a dél-afrikai fejlődési lehetőségeket az alacsony nyersanyagárak miatt, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit is - fűzte hozzá Varga Mihály. Emlékeztetett: a Fed, az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank kamatemelése után a forint is gyengült, igaz kevésbé, mint a többi regionális deviza.

Működnek a magyar reformok 

Varga Mihály kiemelte: a növekedés idén is erőteljes lesz, éves szinten 3 százalék körüli, miközben a pénzromlás stagnál, a magyar modell, a magyar reformok tehát működnek.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: az adóbevételek idén a várakozásokon felül alakulnak, részben a feketegazdaság visszaszorítására bevezetett online pénztárrendszer, valamint a szintén alkalmazott elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) miatt. A költségvetés kétszeri módosítása után még az azokban lévő számokat is felülmúlják a befolyt adók, pedig ezzel párhuzamosan zajlik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakítása - mutatott rá.

Varga Mihály szerint ez annak is betudható, hogy a fogyasztási adókból beszedett összeg nőtt, a fekete gazdaság GDP-hez viszonyított aránya pedig a korábbi mintegy 30 százalékról 20-22 százalékra csökkent. A térség országai, így Szlovákia, Csehország, Románia adóhatóságaival történő együttműködésnek köszönhetően nagymértékben csökkentek a körhinta típusú áfacsalások - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: még nagyobb lenne az áfával történő visszaélések csökkenése, ha az EU megengedné, hogy a fordított áfa gyakorlatát a mostaninál jóval több termékre kiterjessze a magyar kormány.

Varga Mihály jelezte: 2016-ban folytatódik az ekáer-rendszer finomítása, ennek során az ellenőrző pontokon a kamionok, a teherautók súlyát is lemérik majd, "nehogy eltűnjön útközben a rakomány egy része." Emellett az online pénztárgépek használatának kiterjesztése is lezajlik, így a jövőben a kaszinóknál, az autószervizeknél, a fitnesz termekben, illetve az étel- és italkiadó automaták esetében is kötelező lesz a pénztárgépek online bekötése az adóhatósághoz. Az ekáer és az online pénztárgépek használatának bővítése jövőre tovább emelheti a költségvetés adóbevételeit - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

Pozitívak a kilátások 

"Sok elemző azt várja, jövőre jelentősen csökken az uniós források beáramlása, én ennél optimistább vagyok, 2017 első feléig az összes pályázat kiírása megtörténik, az előkészítés jól halad" - jelentette ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági tárca vezetője ismertette: idén mintegy 600 milliárd forintot kellett a központi büdzsének megfinanszíroznia az uniós pályázatok előzetes pénzellátása során, mert főleg elszámolási viták miatt késtek az uniós pénzügyi átutalások, ami az ország államadóssági helyzetét is rontotta.



Lassan erősödhet az építőipar 

Varga Mihály a lakásáfa csökkentéséről kifejtette: az áfa levitele a kedvezményes, 5 százalékos szintre, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek javítása népszerűvé teszi az új lakások építését, ez kedvező az ország demográfiai helyzete és a GDP bővülése szempontjából is. Ezzel együtt úgy vélte: kérdés, hogyan hat a várható "építési láz" a központi költségvetés helyzetére, kiadásaira, ezt csupán 2016 első féléve után lehet majd valamelyest megítélni.

Varga Mihály rámutatott: a folyamatban fékező erő lehet az építőipari vállalkozások kapacitása. Kiemelte: az elmúlt évek során az építőipar annyira leépült, hogy rövid időn belül nem várható a teljesítményének ugrásszerű megemelkedése, szerinte csak fokozatos növekedés várható, bár az biztos, a kistelepüléseken is beindul a házépítési láz.

Végre hitelezhetnek a bankok

A nemzetgazdasági miniszter a bankadó csökkentésének várható hatásáról elmondta: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erste Bankkal februárban aláírt megállapodás alapján a kormány betartotta a szavát, csökkentette a bankadót, bár a törvénymódosítás első változatát az Európai Bizottság elvetette.

Kiemelte: a kormány a költségvetés helyzetét szem előtt tartva ragaszkodott ahhoz, hogy a bankadóból bejövő közteher nagysága 2016-ban nem lehet kisebb, mint ahogy azt a parlament elfogadta. A Magyar Bankszövetséggel, a bankvezetőkkel folytatott egyeztetések révén így alakult ki, hogy a bankadó mértéke jövőre 0,24 százalékra csökken, de a vetítési alap az adott pénzintézet 2009-es mérlegfőösszege lesz. A kormány azt várja, hogy a bankadó mérséklésének hatására beindul a bankrendszer vállalati hitelállományának bővülése, mert az elmúlt években úgy nőtt a magyar GDP, hogy közben zsugorodott a bankrendszer hitelállománya - mutatott rá Varga Mihály.