Petárdával etette meg a jegesmedvét, börtönre számíthat

Orvvadászat címén akár hét év börtönbüntetést is kaphat egy orosz szakács, aki egy északi-sarkvidéki szigeten pirotechnikai eszközzel etetett meg egy jegesmedvét, szörnyű kínokat okozva a védett állatnak.

A nőstény jegesmedve percekig tartó kínszenvedéséről videó is felkerült az internetre, hatalmas felháborodást okozva az állatvédők körében.

A Vrangel-szigeten, egy építkezésen novemberben történt eset körülményei egyelőre nem tisztázottak, szakértők azonban úgy vélik, hogy az objektumban dolgozó szakács valamilyen ínycsiklandó élelmiszerrel kente be a robbanóeszközt, hogy rávegye a bocsával rendszeresen odalátogató jegesmedvemamát az elfogyasztására.

Illusztráció - Fotó: MTI/EPA/PA/Hayden West



A videón látszik, amint a petárdával megetetett medve szörnyű kínokat kiállva fetreng a hóban, majd elkezd vérezni, végül nyoma vész. Tetemét nem találták meg, és Alekszandr Guzgyev, a helyi természetvédelmi terület igazgatója szerint van esély a túlélésre.

Az ügyben egyelőre 3000 rubeles (12 ezer forintos) bírságot szabtak ki a természetvédelmi előírások megszegéséért. Szergej Donszkoj orosz környezetvédelmi miniszter szerint azonban "minden képzeletet felülmúló kegyetlenség robbanószerrel megetetni egy medvét", és mivel a jegesmedve védett állat Oroszországban, elpusztítására orvvadászatként kell tekinteni.



Donszkoj szerint felelősségre kell vonni a Ruszaljansz építőipari vállalatot is, amiért nem kerítette körbe a természetvédelmi területen zajló építkezést. A cég az imázsa befeketetítésére irányuló "provokációnak" minősítette a videót.

Oroszországban 1957 óta tiltja a törvény jegesmedve elejtését.