Völner szerint nemcsak a Quaestor-károsultakra terjed ki az új szabályozás

Nemcsak a Quaestornál történt, hanem a hasonló típusú visszaélésekre, vagyis más cégek károsultjaira is kiterjed az új szabályozás - emelte ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Völner Pál elmondta: a törvény január elsején lép hatályba. Emlékeztetett: az Alkotmánybíróság egy úgynevezett "homogén károsulti csoport" megfogalmazására kötelezte a parlamentet. Ennek nyomán az újonnan alkotott szabályozás nemcsak a Quaestorra, hanem az olyan visszaélésekre vonatkozik, amelyek a Quaestor-csoportnál történtek.

Vagyis, amikor egy brókercég a saját cégcsoportjába tartozó cég által kibocsátott kötvényt is forgalmaz, és így visszaélést követ el - közölte az államtitkár, hozzátéve: ezen az alapon a Hungária károsultjaira is vonatkozik majd kártalanítás.

Az államtitkár hozzátette: a jelenlegi számítások szerint mintegy 32 ezren jogosultak kártérítésre, közülük nagyjából 17 ezren - három millió forint alatti befektetők - önrész nélkül is megkaphatják pénzüket.

A kárrendezési összeg maximumát - amelyet korábban a Quaestor-törvényben 30 millió forintban állapítottak meg - az Ab nem kifogásolta, így azon nem változtattak - mondta az államtitkár.

Az Alkotmánybíróság a tavasszal elfogadott Quaestor-törvény több rendelkezését is eltörölte novemberben, miután úgy foglalt állást, hogy nem lehet kimondottan egy cégre vonatkozó jogszabályt alkotni, a jogszabály diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét.



Az Országgyűlés kedden új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére, amely az Ab korábbi észrevételei alapján az érintettek körének meghatározása mellett a kártalanítás mértékén is változtat.