Erre a gasztroforradalomra egész nyugodtan rákaphatunk!

A Kapj rá! kampány nem véletlenül népszerűsíti a halételeket. Mert a hal hidegen, melegen egyaránt jó. Fogyasztása karácsonykor pedig kifejezetten javallott....

A minőségi borok és a street food újrafelfedezése után a halételek megújítása lehet a következő divathullám a magyarországi gasztronómiában. A Kapj rá! kampány keretében új köntösben elkészített hideg és meleg halételeket mutattak be a Vörösmarty téri vásárban, ahol  a nézelődők hasznos tanácsokat kaphattak a halételek elkészítésének módjáról és a halfogyasztás kedvező tulajdonságairól is.

Kapj rá! kampány a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásáron. Fotó: Babelpr

Kapj rá! kampány a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásáron. Fotó: Babelpr



A halfogyasztók harmada valamilyen alkalomhoz – rendszerint karácsonyhoz vagy a balatoni nyaraláshoz – köti a halételek elfogyasztását, a magyar fogyasztók által legismertebb (87,9 százalék) halfaj pedig a ponty. A felmérés szerint a megkérdezettek 74,7 százaléka halászlevet, míg 71,9 százaléka rántott halat fog enni karácsonykor. Ezen szeretnének most változtatni a kampány keretében.
A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómiában.

„A magyar gasztronómiában több divathullámnak lehettünk a szemtanúi az elmúlt években. Elegendő a magyar borok újrafelfedezésére, a street food népszerűvé válására, vagy a kézműves sörök térhódítására gondolni. A hazai gasztronómia megújulásának következő állomása a magyar halból készült ételek újrafelfedezése és megújulása lehet” - mondta Áman Attila, a Kapj rá! kampány séf szakértője.

A szakember kifejtette: a siker kulcsa, hogy miként tudunk a fogyasztók széles köre számára elérhető halfajokat olyan módon elkészíteni, hogy az egyszerre kínáljon új és vonzó ízeket.

 

Kapj rá! kampány a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásáron. Fotó: Babelpr

A helyszínen hideg és meleg halételeket lehetett kóstolni. Fotó: Babelpr



A magyarok fokozatosan kezdik felismerni a hal és halételek értékeit, azonban még mindig sokan vannak, akik ódzkodnak attól, hogy halból készült ételeket kóstoljanak meg. Áman Attila szerint a halfogyasztás emelkedne, ha sikerülne széles körben eloszlatni a hallal kapcsolatos kételyeket: „Kevesen tudják például, hogy a szálkák eltüntetésének milyen egyszerű módja az irdalás. Ez az eljárás nem igényel komolyabb konyhatechnikai tudást, és rövid idő alatt elvégezhető.”

Ami az árakat illeti: a pontyfilé ára összevethető a pulykamell árával, és kedvezőbb áron érhető el, mint például a marhahús.