Varga Mihály: a forintosítás súlyos terhektől óvta meg a lakosságot és a bankokat

A nemzetgazdasági miniszter 2015 legfontosabb gazdaságpolitikai lépésének és eredményének nevezte a devizahitelek kivezetését a magyar pénzügyi rendszerből a Magyar Bankszövetség év végi budapesti összejövetelén, hétfőn. Varga Mihály elmondta: a jelzáloghitelek forintosítása, annak megfelelő időzítése jelentős további terhektől óvta meg a lakosságot és a bankrendszert.

A kormány - a Magyar Bankszövetség és a jegybank közreműködésével - 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást - mondta a nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen tárcája közleménye szerint.



A devizaalapú fogyasztói jelzáloghitelek kivezetésével mintegy félmillió család kerülte el a szélsőséges és előre nem kiszámítható árfolyamváltozásokból adódó kockázatokat - mondta Varga Mihály, aki bízik abban, hogy a gépjármű- és személyi hitelek forintosítása is hasonlóan jó eredményeket hoz.

"Elértük, hogy a teljes lakossági hitelállományban a hazai devizahitelek - pénzügyi rendszert is gúzsba kötő - 73 százalékos aránya 2016-elejére kevesebb, mint 1 százalék lesz" - mondta a miniszter. Hozzátette: az ország egyre közelebb kerül ahhoz is, hogy a magyar államadósság nagyobb része is magyar befektetők kezében legyen.

Idén júniusban már az adósság fele hazai szereplők kezében volt. Ez csökkenti az ország külső sérülékenységét, emellett az adósság után fizetett kamat nagyobb része marad az országhatárokon belül - közölte.

Varga Mihály kifejtette: Magyarország az Európai Unió leggyorsabban növekvő államai közé tartozik, a foglalkoztatás több évtizede nem látott rekordszintet ért el.

A munkában állók száma 2014-ben 208 ezerrel nőtt, amit az idei első három negyedévben további 107 ezer fős növekedés követett. Mindezek eredményeként a családok vásárlási kedve visszatért, mivel jövedelmi kilátásaikat is egyre pozitívabban értékelik. A kiskereskedelmi forgalom 2014-ben 5,1 százalékkal, 2015 októberéig 5,8 százalékkal bővült - mondta.

A pénzügyi szektor előtt álló feladatokról szólva Varga Mihály leszögezte: a magyar gazdaság növekedési ütemének megőrzéséhez, valamint gyorsításához elengedhetetlen a hitelezés bővítése, amihez alapvetően pozitív ösztönzők vezethetnek.

Emlékeztetett, a kormány elkötelezett az EBRD-vel kötött megállapodás mellett. Az Országgyűlés nyár elején elfogadta a bankadó csökkentéséről szóló törvényt, az Európai Bizottság jelzései alapján pedig a további módosításokat is benyújtotta a kabinet.