Woody Allen beköltözik az Urániába

Woody Allen világhírű amerikai rendező 80. születésnapja alkalmából öt klasszikus alkotását tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház keddtől február elejéig Budapesten.

Az Uránia mozi retrospektív vetítéssorozata a négy Oscar-díjjal elismert, 1977-ben készült Annie Hall című film vetítésével veszi kezdetét kedden. Az alkotást 35 milliméteres filmszalagról játsszák - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Mint írják, az Annie Hall-t néhány hete minden idők legviccesebb forgatókönyvének választotta az Amerikai Írók Céhe.

Woody Allen amerikai rendező. MTI/EPA/Getty Images pool/Tristan Fewings

Woody Allen amerikai rendező. MTI/EPA/Getty Images pool/Tristan Fewings



December 15-én játsszák az 1979-es Manhattan című filmet, január 12-én az 1986-ban készült Hannah és nővéreit, január 26-án a 2001-es A Jade skorpió átkát játsszák. Február 9-én a 2002-ben készült Hollywoody történetet vetítésével zárul a retrospektív sorozat.

A mozi válogatásban felvillannak a rendező kedvenc témái: a szerelmi, bűnügyi bonyodalmak, alkotói válságok és mély önvizsgálatok. A sorozat első két filmjében Woody Allen magyar hangja Kern András, a másik három alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők.



Woody Allen amerikai író, színész, humorista, filmrendező és filmproducer 1935-ben született a New York-i Brooklynban.  Az Anni Hall című filmjének rendezéséért és a legjobb eredeti forgatókönyvért 1978-ben megkapta az Oscar-díjat, de az Éjfélkor Párizsban című filmje forgatókönyvét is Oscar-díjjal jutalmazták 2012-ben.