Kósa: a baloldal betelepítéspárti

Bevándorlás- és betelepítéspártinak nevezte a baloldalt Kósa Lajos, miután a baloldali képviselők nem támogatták a parlamentben a kötelező betelepítési kvóta elleni Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot.

Kósa Lajos azt mondta, a szocialisták a betelepítési kvóta végrehajtására kötelezték volna a kormányt. A Fidesz szerint azonban sikerrel lehet felvenni a küzdelmet a kvóták ellen az Európai Bíróságon. A kormánypárt a magyar alkotmánnyal, az európai alapelvekkel és a nemzetközi joggal is ellentétesnek tartja a bevándorlók kötelező szétosztását - közölte a frakcióvezető. Hozzátette, a betelepítési kvóta kényszerű lakosságáttelepítést jelentene.

A politikus egyébként végrehajthatatlannak is tartja a kvóták szerinti kötelező betelepítést, mert kényszer nélkül nem tarthatók az egyébként Németországba igyekvő bevándorlók az Európai Unió más tagállamaiban. Ha viszont kényszert alkalmaznak, "a legrémségesebb kommunista és náci időket hozza vissza az Európai Bizottság Európába" - fogalmazott.



Azzal kapcsolatban, hogy Franciaország háborús cselekménynek tartja a párizsi merényletsorozatot, Kósa Lajos azt válaszolta: ha valóban háborús cselekményről van szó, az azt is jelentheti, hogy Irakból és Szíriából - ahol az Iszlám Állam működik - vizsgálat nélkül senkit nem fogadhatna Franciaország, és vizsgálattal is csak zárt táborokban.

A nemzeti minimum programjáról szóló javaslattal kapcsolatban - amelyet nem vett tárgysorozatba kedden a Ház - a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a kormánypárt szerint átlátszó provokációról van szó az ellenzék részéről. Ha egy családban élő gyermek éhezik, akkor a család van rossz helyzetben, így az egész családon kell segíteni - fogalmazott Kósa Lajos, hozzáfűzve: "ahol a család minden tagja jó körülmények között van, csak a gyerekek éheznek, az gyámügyi kérdés (...), attól a családtól a gyereket el kell venni".

Azt is hangoztatta, hogy a mostani kormány tette a legtöbbet a gyermekek közétkeztetésének támogatásáért.