Napi kilenc óra száll el mobillal a kézben

Egy friss tanulmány szerint az amerikai tinik naponta kilenc órát töltenek kijelző - okostelefon vagy számítógép képernyő - előtt.

Pedig a kilenc órába még csak nem is számították bele azt az időt, amit a házi feladat elkészítésével töltöttek a tinédzserek az interneten. A fiatalabb, 8-12 év közötti gyerekek hat órát töltenek készülékeikkel a Common Sense Media nevű csoport által bemutatott tanulmány szerint.

Jelentős eltérések mutatkoztak a 13 és 18 év közöttieknél a nem, a család bevétele és a bőrszín alapján is. Az alacsonyabb jövedelmű családokban élő gyerekek, bár ritkábban jutnak hozzá tablethez és okostelefonhoz, jóval többet használják őket, mint a jómódú családok gyerekei.

iskolasok fiatalok okostelefon Samsung - Reuters

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters)



A fiúk többet játszanak videojátékokkal, mint a lányok: naponta átlagosan 56 percet töltenek ezzel, a lányok csak hét percet. Az utóbbiak ugyanakkor 92 percen át böngészik a közösségi oldalakat, míg a fiúk 52 percig. Az afroamerikai fiatalok gyakrabban ülnek a képernyő elé: átlagosan tizenegy órát töltenek ott, csaknem három órával többet, mint a latin-amerikaiak és a fehérek.

Az idő nagy részében, csaknem a felében telefonjukat használják a fiatalok, ezen érik el a közösségi oldalakat. Minden második megkérdezett számolt be arról, hogy naponta végignézi a Facebook- és Twitter-fiókját.

A Common Sense Media nonprofit szervezet, melynek célja, hogy segítse a családokat az eligazodásban a média és az új technológiai eszközök között. A tinédzserek szokásait vizsgáló kutatásban több mint 2500, 8 és 18 év közötti gyerek és fiatal vett részt.