Aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz a kötelező kvóta ellen

Aláírásgyűjtést indít a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus szerint az illegális bevándorlók kötelező betelepítésére vonatkozó európai uniós kvóta értelmetlen, növeli a terrorfenyegetettséget és a bűnözést, ellentmond a nemzetközi egyezményeknek, és nem jelent megoldást "a modern kori invázióra".

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. MTI Fotó: Bruzák Noémi



A kvóták értelmetlenségét a frakcióvezető azzal magyarázta, hogy az Európába illegálisan bevándorlók alapvetően Németországba, Dániába, Svédországba jöttek, ezért "ezeket az embereket nem lehet itt tartani, csak akkor, ha valamilyen módon gondoskodunk az őrzésükről", ellenkező esetben "fittyet hányva az összes jogszabályra" visszatérnek az eredeti célországukba.

Kósa Lajos azt is megjegyezte: Európában senkit sem kérdeztek meg arról, hozzájárul-e a kötelező betelepítéshez. Hozzátette, Magyarországot az fenyegeti, hogy - a magyarok megkérdezése nélkül - a következő öt évben egy Szegednyi embert kell befogadnia és letelepítenie.



Akik egyetértenek azzal, hogy a betelepítési kvóta jogalap nélküli, ellentétes Magyarország és az EU érdekeivel, aláírásukkal támogassák a Fidesz petícióját - kérte a tájékoztatón Pelczné Gáll Ildikó, a kormánypárt európai parlamenti képviselője.

A politikus hangsúlyozta: a kötelező kvótarendszer azért is ellentétes az uniós joggal, mert ha a letelepítendő migránsoknak kötelezően Magyarországon kellene maradniuk, azzal korlátoznák őket a szabad mozgásukban, ami az EU egyik alapjoga.

A kvóta ráadásul meghívást jelent további millióknak - fűzte hozzá Pelczné Gáll Ildikó.

Az aláírásgyűjtés elindítására a Fidesz elnöksége kérte a párt parlamenti frakcióját, amely az aktivistákra támaszkodva közterületeken és személyes megkeresésekkel gyűjti majd az aláírásokat, de tervezik, hogy később az interneten is lehessen csatlakozni hozzá - közölte Kósa Lajos, hozzátéve, hogy az év hátralévő részében igyekeznek minél több embert elérni. A tiltakozás eredményét pedig eljuttatják majd Brüsszelbe.

A frakcióvezető utalt arra is, hogy a Fidesz jogszabályban szólítaná fel a kormányt a kvótákról szóló döntés megtámadására az Európai Bíróságon. Az Országgyűlés emellett egy olyan törvényt is hoz majd, amely megtiltja a kabinetnek bárki betelepítését parlamenti felhatalmazás hiányában - közölte.

A sajtótájékoztatón bemutatott, "Védjük meg az országot!" című petíció szövege úgy szól: "Azzal, hogy csatlakozott a petícióhoz, Ön is nemet mondott az értelmetlen és jogtalan betelepítési kvótákra".

A gyermekéhezés felszámolását célzó, a Nemzeti Minimum Programjáról című javaslattal kapcsolatos kérdésre Kósa Lajos úgy reagált: "nem szerettünk volna beállni egészen átlátszó és primitív politikai kampányok mögé". A gyermekeken kizárólag a családokon keresztül lehet segíteni, ezért a kormány a családokat támogatja például adókedvezménnyel, gyed extrával, az ingyenes étkezés kiterjesztésével és a rezsicsökkentéssel - mondta a frakcióvezető.