Felpörgött a lakáshitelpiac, a korábbi frankhiteleknél is olcsóbb lett a forintalapú bankkölcsön

Egyre többen veszik igénybe a kormány által biztosított családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is. Az alacsony jegybanki alapkamat mellett ez is közrejátszik a piac élénkülésében – hangsúlyozták szakértők az M1 Summa című műsorában.

A 2008-as gazdasági világválság óta nem pörgött fel annyira a lakáshitel piac mint az idei év nyarán. Június és augusztus között másfélszer annyi lakáshitel szerződést kötöttek, mint tavaly ugyanezen időszakban.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a növekedésben szerepet játszik, hogy az emberek hiteltartozásai csökkentek, a többi között a devizahitelek forintosítása miatt, így erősödött a háztartások részéről a bizalom a bankszektor irányában.



További ok, hogy csökkent a jegybanki alapkamat, és így folyamatosan csökkentek a lakáshitelek kamatai is, tehát az emberek egyre olcsóbban tudtak hitelhez jutni. Egy átlagos lakáshitel teljes hiteldíj mutatója nem éri el a 6%-ot, ez azt jelenti, hogy a forinthitelek árazása a legkedvezőbb svájcifrank-hitelek szintjére esett vissza.

A bankok próbálnak hiteleket kihelyezni, bevonni a lakosságot, ezért különböző akciókkal, kedvezményes hitelekkel próbálják rávenni a lakosságot, hogy vásároljanak ingatlanokat – tette a hozzá a szakértő.

A keresletet tovább fokozza, hogy a kormány idén nyáron elindította a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is. Az állami támogatás egy olcsóbb lakás esetében akár a teljes önerőt is kiválthatja, ez jelentős segítség vásárláskor.

Rutai Gábor, a Duna House vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotói szándék szerint a hitelfelvételkor minimálisan 20% önerővel kell rendelkezni. A csok esetében a pénzintézetekre van bízva, hogy ebbe az önerőbe beleszámolják a csok támogatást.

Szakemberek szerint a hazai lakáshitelezés még tovább javulhat az idei év további részében. Az is nagy lökés adhat, ha a kormány valóban lecsökkenti az új építésű lakások áfáját. Ez olyan többletkeresletet generálhat, amely révén bővülhet az új építésű házak és a lakáshitelek száma is.