Minél sötétebb a színe, annál jobb! – Növényekkel a rák ellen

Táplálkozási szokásaink átalakulása, a környezeti ártalmak, a stressz, a dohányzás mind-mind hozzájárulnak a rosszindulatú daganatok kialakulásához. Nem is gondolnánk, milyen hatékony növényi ellenszereket vethetünk be védekezésül.

Unos-untalan, szinte nap mint nap ismételt tétel, hogy napjainkra olyan környezeti hatásoknak van kitéve az emberi szervezet, amelyekre adott esetben a meggyengült immunrendszer egyetlen logikus válasza a rosszindulatú daganat elszabadítása. A megelőzés, a rákszűrés rutinvizsgálatai életet menthetnek - ezt is jól tudjuk, Magyarországon mégis még mindig túl kevesen figyelnek tudatosan szervezetük jelzéseire és járnak rendszeres szűrővizsgálatokra. A szakemberek havonta közel ötezer új daganatos betegséget diagnosztizálnak, évente 30 ezer (!) ember hal meg nálunk rákbetegség következményeként. A számok mindent elárulnak, pedig a rák korai felismerése életet menthetne. Szervezetünk természetes védelmi rendszerének erősítése egy egyszerű és hatékony módszerrel növelhető.

A jól összeállított étrend a kedves gyilkos lehet 

Kezdjük talán az ugyancsak sokszor emlegetett szabad gyök fogalmának tisztázásával. Mi is szabad gyök, és miért is felel? Az egyes táplálékok elfogyasztása után az emésztési folyamatok alatt nagyon erőteljesen oxidáló hatású kémiai anyagok keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket, ezért hatékony védekező rendszer dolgozik gyors hatástalanításukon. E kémiai anyagokat reaktív oxigénfajták (ROS) néven foglalják össze. Közéjük tartoznak a szabad gyökök és az hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik.
Ha a szervezet védekezése nem kielégítő, ezek az agresszív molekulák elősegítik a légúti, a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a szürke hályog és más betegségek kialakulását, nem beszélve arról, hogy gyorsítják az öregedési folyamatokat. A megfelelően összeállított, sok-sok növényi alapanyagot és gyümölcsöt tartalmazó étrend, ellenkezőleg, hathatósan serkenti az immunrendszer működését, hatékony ellenszere lehet még a ráknak is. Az egészséges életvitelhez napi 400-600 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztása javasolt, a növényekben található antioxidánsok (E-vitamin, C-vitamin, béta-karotin, likopin, flavoinodok) képesek elbánni a szabad gyökökkel. A növényi hatóanyagok pusztítják a rákos sejteket, a vírusokat, baktériumokat, gombákat. Sőt, még arra is képesek, hogy kijavítsák a DNS-ben a dohányzás vagy más mérgezés miatt bekövetkezett károsodást, megváltoztatják az ösztrogén-, szénhidrát-, vérzsíranyagcserét.

Egészséges táplálkozás - illsuztráció. Fotó: Rex Features

Zöldség, saláta, gyümölcs - legyen belőlük minél több az étrendünkben! (Fotó: Rex Features)




Nézzük a színét és csak együk, együk, együk!

A bogyós gyümölcsöknek különösen fontos a szerepük a szabad gyökök káros hatásaival szemben, ugyanis a többi gyümölcshöz viszonyítva (alma, őszibarack, kajszi, cseresznye, szilva, cseresznye stb.) kiemelkedően nagy - akár tízszer nagyobb - az antioxidációs hatásuk. Ennek oka, hogy különösen dúsak vitaminokban és flavonoidokban. Forrás: wikipedia.org

Kutatások igazolták, minél sötétebb színű egy gyümölcs, annál nagyobb az antioxidáns-tartalma. A flavonoidokat a lila és a vörös gyümölcsök - a cékla, a fekete szeder, a fekete ribizli - tartalmazzák nagyobb mennyiségben, de fellelhetők más színű gyümölcsökben, zöldségekben, például a hagymában, fokhagymában, almában, az őszibarackban és a paprikában is.

A zöld színű (vagy fehér húsú) növények - a káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé, a zeller, a petrezselyemgyökér, a torma, a retek és a brokkoli - erős daganatmegelőző hatásúak; a sárga színűek - a sárgarépa, a sárgabarack, a sült tök, a narancs és a mandarin - karotinoidokban gazdagok, védő hatásúak a daganatok ellen, csökkentik az érszűkület kialakulását.

Mielőtt arra gondolnánk, hogy késő ősszel vagy télen nem juthatunk hozzá friss gyümölcsökhöz vagy csak korlátozottan, ne feledkezzünk meg a mélyhűtött gyümölcsökről. A mélyhűtési folyamatok ugyanis nem fosztják meg őket a vitaminoktól és a biológiailag aktív anyagoktól, ugyanúgy megtalálhatóak bennük, mint frissen. A legegészségesebb, ha kiolvasztva natúr állapotban fogyasztjuk el őket, a mézzel ízesített gyümölcssaláta tízórainak vagy uzsonnának is megteszi.