Felpörgött a lakáshitelpiac

Másfélszer annyi lakáshitel-szerződést írtak alá nyáron a hitelintézetek az ügyfelekkel, mint tavaly, a három nyári hónapban a szerződések összege meghaladta a 105 milliárd forintot, a folyósításoké pedig 91 milliárd forint fölé emelkedett - írja a Világgazdaság.

A cikk szerint utoljára 2008-ban helyeztek ki hasonló volumenű lakáskölcsönt Magyarországon. Tavaly nyáron három hónap alatt alig 70 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek, a folyósítások mennyisége pedig nem érte el a 62 milliárd forintot.

MTI Fotó: Balaton József



Az ősz még erősebb lehet a szakértők szerint, a keresletet fokozza például a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is, amely olcsóbb ingatlanoknál akár a teljes önerőt is pótolhatja. A kamatok mértéke sem hátráltatja már a hitelfelvételt, augusztusban egy átlagos lakáshitelt 5,13 százalékos kamattal nyújtottak a hitelintézetek. Az igazán komoly felfutásnak ugyanakkor gátat szabhat, hogy a bankok feltételei sokkal szigorúbbak, mint a válság előtt voltak.

Augusztusig egyébként a növekvő folyósítások sem tudták még pótolni a törlesztések miatt folyamatosan fogyatkozó lakáshitel-állományt. A nyár végén 3062,1 milliárd forinton állt, ami nyolcéves mélypontnak felelt meg.