Kiadta idei jelentését a Freedom House a volt szocialista blokk országairól

A dokumentum Magyarországot a "megszilárdult demokráciák" közül a "félig megszilárdult demokráciák" kategóriába sorolta vissza. A jelentés szerint Magyarország összesített pontszáma 3,18 pont a felmérésben a 2014-es értékelésben szereplő 2,96 pont után.

Nyilvánosságra hozta kedden a Freedom House (FH) idei, Nations in Transit 2015 (Nemzetek átalakulóban 2015) című értékelését, amely a volt szocialista blokk országait vizsgálja. A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet értékelése 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) terjed ki és a tavalyi évre vonatkozik.

A FH hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve. A jelentés szerint Magyarország összesített pontszáma 3,18 pont a felmérésben a 2014-es értékelésben szereplő 2,96 pont után.



A FH a "megszilárdult demokráciák" közé Szlovéniát (1,93 pont), Észtországot (1,96), Lettországot (2,07), Csehországot (2,21), Lengyelországot (2,21), Litvániát (2,36) és Szlovákiát (2,64) sorolta be. A 3,01 és 4 pont közötti "félig megszilárdult demokráciák" csoportját Magyarország, Bulgária (3,29), Románia (3,46), Horvátország (3,68), Szerbia (3,68) és Montenegró (3,89) alkotja.

A FH a vizsgált országcsoportból 13-at minősített demokráciának, 6-ot átmeneti rendszernek 10-et pedig tekintélyelvű rendszernek. Ez utóbbiak közül a nem kiépült csoportba Koszovót, Örményországot és Kirgizisztánt, a kiépült kategóriába pedig Tádzsikisztánt, Oroszországot, Kazahsztán, Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Türkmenisztán és Üzbegisztánt sorolta. A jelentés megállapította, hogy a 29 országban -  az előző 10 évhez hasonlóan - 2014-ben is romlottak a pontszámok és 12 ország esett át leminősítésen.

Legújabb felmérésében az FH Magyarországnál öt kategóriában állapított meg romlást a 2014. január 1. és december 31. közötti időszakban, amihez hasonló változást a nemzetközi jogvédő szervezet csak Oroszországban mutatott ki. Az FH rámutatott, hogy Magyarország pontszáma hét éve folyamatosan romlik. A szervezet értékelése szerint "Magyarország áll a visszaeső országok élén".

Magyarország a választási folyamat megítélésében a tavalyi 2,25 pont helyett 2,75 pontot, a civil társadaloméban 2,25 helyett 2,5-öt, a média függetlenségében 3,5 helyett 3,75-öt, a helyi szintű demokratikus kormányzásében 2,75 helyett 3-at, az igazságügyi keretrendszer és annak függetlensége értékelésében pedig 2,5 helyett 2,75-öt kapott. Az országos szintű demokratikus kormányzás és a korrupció állapotának értékelése egyaránt megmaradt a tavalyi 3,75 pontos szinten. A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint Magyarország összesített eredménye 0,22 ponttal rosszabb a tavaly közöltnél.

A regionális értékelés Magyarországra vonatkozó részében a FH megállapította, hogy a 2014-es választások megerősítették a Fidesz dominanciáját. Az ellenzéki pártok egyebek között bírálták a választókörzeteknek  a kormánypárt érdekében történő állítólagos átrendezését és az állami televíziónak és rádiónak a kormányzat általi komoly befolyásolását. A legtöbb említett  bírálatot  megerősítette többek között EBESZ is, amely rámutatott a magánmédiára és hirdetési piacra gyakorolt erős kormánybefolyásra, valamint arra is, hogy a versengő pártok anyagi forrásai között súlyos egyenlőtlenségek vannak. Korrupcióellenes aktivisták egy csoportja azzal vádolta meg a Fideszt és kisebbik koalíciós partnerét, hogy a törvényesen engedélyezettnek több mint a dupláját költötték a kampányra.

A FH Magyarország "félig megszilárdult demokráciák" közé való besorolását a fentieken kívül a médiahirdetések új adójával, a civil szervezetek ügyeibe való növekvő politikai beavatkozással és zaklatásukkal, valamint több alkotmánybírósági döntéssel indokolta.

A jelentés kitért a magyar miniszterelnök tavaly júliusi beszédére, amelyben a minősítő szervezet szerint Orbán Viktor elmagyarázta, hogy olyan "illiberális államot" épít, amely "nem utasítja el az liberalizmus olyan alapvető elveit, mint a szabadság", ugyanakkor "nem teszi ezt az ideológiát az államszervezet központi elemévé".

IM: valótlan képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House 

Valótlan képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House jelentése, amely szerint Magyarországon a 2006-os év jelentette az elmúlt tíz év csúcspontját - közölte az Igazságügyi Minisztérium kedden az MTI-vel. A tárca közleménye szerint az elmúlt egy év választásai igazolták, hogy a választási rendszer megfelelően működik, egyértelműen tükrözi a választói akaratot. Ugyanezt erősítették meg az időközi választások is.

"A bírósági rendszerről formált vélemény kapcsán a Freedom House figyelmébe ajánljuk az Európai Bíróság által 2015 márciusában közzétett, az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát, amely - európai összehasonlításban - egészen más előjelű véleményt mutat" - tették hozzá.

A médiaszabályozás kapcsán megjegyezték, hogy egyetlen ügy sem került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, valamint mind Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, mind a Velencei Bizottság "elismerte a magyar médiaszabályozás területén elért fejlődést".

"A Freedom House állításával szemben a kormány érzékeli és hatékonyan fellép a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítése érdekében, ennek fő eszközei a gazdasági növekedés beindítása, a pénzromlás megállítása, a munkahelyteremtés, valamint a gyermek-közétkeztetés" - hangsúlyozták.

A tárca szerint szintén megkérdőjelezi a Freedom House értékelését, hogy pontszámaik alapján - amelyek számításáról a jelentés módszertanát bemutató rész nem ad értékelhető tájékoztatást - az elmúlt tíz év csúcsának demokratikus szempontból a 2006-os év számítana. "A szervezet szerint tehát akkor volt a legstabilabb a magyar demokrácia, amikor a rendőrség tömegesen alkalmazott törvénytelen erőszakot ellenzéki tüntetők ellen, 2007-ben és 2008-ban is megismételve ezt" - írták.

A törvénytelen rendőri akciók miatt számos rendőrt ítéltek el, parancsnokaik ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, miközben az akkori kormányzat dicséretben részesítette, a fővárosi önkormányzat pedig kitüntette őket - tették hozzá.