Megtalálták a szerelem titkos algoritmusát

A társkereső portálok – állításuk szerint – minden szükséges tudással rendelkeznek a szerelem titkos algoritmusának feltárásához, és tudósok is évek óta foglalkoznak a kérdéssel, mégsem sikerült mindeddig ráakadni. Az Iowai Egyetem Kang Zhao vezette kutatócsoportja viszont talált olyan módszert, amellyel állítólag nagyban növelhetők az online párkeresés esélyei.

Az új formulát 2014 elején dolgozták ki nagy internetes kereskedő cégek, például az Amazon és a Netflix által sikerrel alkalmazott technikák mintájára. A módszer a felhasználók ajánlásain és ízlésén alapszik, nem csupán a társkeresők által kitöltött – gyakran pontatlan vagy hiányos személyes - profilon.

"Inkább a felhasználók tevékenységére alapoztunk, mintsem a profiljára" – mondta el Kang Zhao az AFP francia hírügynökségnek. "Az ember tevékenysége tükrözi az ízlését és vonzó tulajdonságait, vagy éppen azok hiányát. Az Amazon és a Netflix által használt technikát dolgoztuk át" – mondta a kutató.

Ezt a "kollaboratív szűrőt" egyre gyakrabban használják az internetes kereskedő cégek – mondta Kang Zhao, aki a társkereső portálokkal együttműködve dolgozik az algoritmus kidolgozásán. "Az új módszer segítségével hatékonyabban lehet lehetséges partnereket ajánlani az előfizetőknek, a felhasználók ízlése és vonzó tulajdonságai függvényében" – tette hozzá Kang Zhao, valamint Xi Wang, Mo Yu és Bo Gao, a tanulmány társszerzői.

szerelmi algoritmus_900-494

A kutatók szerint az általuk kidolgozott matematikai formulát felhasználva a társkereső portálok előfizetőinek a szokásos szűrőhöz képest 40 százalékkal megnőtt az esélye, hogy számukra megfelelő partnert találjanak. "Nem tudom, hogy vajon ez-e a tökéletes randevú receptje, de legalább hozzásegíthetjük az embereket az eredményes randevúkhoz" – tette hozzá Kang Zhao.

A felfedezés abban az időben született, amikor a társkereső portálok az Egyesült Államokban soha nem látott népszerűséget élveznek: a Chicagói Egyetem kutatása szerint 2005 és 2012 között minden harmadik házaspár az interneten ismerkedett meg. Egyes kutatók viszont megkérdőjelezik az egyik legnagyobb amerikai online társkereső, az eHarmony.com által támogatott kutatás eredményeit.

A szerelem algoritmusát kétségkívül nem könnyű megtalálni, bár Christopher McKinlay amerikai egyetemistának sikerült egy módszert találnia, amely nála bevált. A matematikatudományok 35 éves doktorandusza az OKCupid társkereső portálra regisztrált 20 ezer fiatal nő adatait használta fel, hogy feltárja, milyen témák érdekelhetik őket. Ily módon széles körre kiterjesztve a kapott válaszokat, sikerült végül megtalálnia az ideális partnert, aki ma már a menyasszonya – olvasható az interneten kapható Optimal Cupid: Mastering the Hidden Logic of OkCupid (Hogyan kezeljük az OkCupid rejtett logikáját) című könyvében.