Nehéz elgondolni: intelligenciájuk szerint tesztelték a robotporszívókat

 

A robotikai laboratóriumban a minősítésükhöz gyermek, majom és delfinszinteket definiáltak – így, szó szerint.

Az LG idén bemutatott készüléke a Szöuli Nemzeti Egyetem (SNU) Robotika és Intelligens Rendszerek Laboratóriuma szerint képes imitálni az emberi gondolkodás mintázatait.

LG HOM-BOT Turbo+ 01

A mesterséges intelligencia a mai fejlett robotok legfontosabb alkotóeleme, amelyre többféle definíció is létezik — ezek egyike a „tapasztalás útján történő tanulás képessége”.

Nem feltétlenül intelligensek a szó hagyományos értelmében a robotok a sci-fikből és a hollywoodi filmekből ismert toposzok ellenére; fontosabb, hogy képesek legyenek bizonyos összetettebb, kifinomultabb munkák elvégzésére. A manapság elérhető legjobb robotporszívók többsége képes a tanulásra, azonban az SNU robotikai laboratóriuma szerint nem minden robotporszívó tanul ugyanazon a kognitív szinten.

Teszteléshez az egyetem vezető porszívógyártók termékeit tesztelte, hogy az érzékelés, a döntéshozatal és a cselekvés három területén mérje fel a készülékek kognitív képességeit.

A legmagasabb értéket a Hom-Bot Turbo+ porszívó kapta, miután a laboratórium megállapította, hogy

a készülék egy hat-hétéves gyerek tanulási képességeit mutatja.

A kognitív képességeknek ezt a fokát a labor a gyermek szint megjelöléssel kategorizálta, az ennél alacsonyabb majom és delfin szintek mellett.

Olyan tanulási képességgel vértezték fel a robotot a mérnökök a konvolúciós neurális hálózat (convolutional neural network, CNN) technológiáját használva, melynek segítségével a tárolt képi adatok analizálása útján képes megkülönböztetni egymástól egy embert és egy kutyát.

A DeepThinQ technológiával a robotot a mesterséges intelligenciákat jellemző két legfontosabb tulajdonsággal, az érzékelés és a döntéshozatal képességeivel is ellátták, a készülék így léphetett a két évvel ezelőtti modell majom szintjéről a következőre.

Az különbözteti meg más modellektől, hogy nemcsak felismeri a tárgyakat és feltérképezi a leghatékonyabb utat a lakásban, de számol az emberi beavatkozással is.

Ha a porszívó a lakásban emberrel találkozik, egy pillanatra megáll, és lehetőséget ad az útjában állónak, hogy kitérjen. A bútorok és más rögzített tárgyak esetében azonban pontosan tudja, hogy nincs mire várnia, és egyből tovább haladhat, hogy folytassa a takarítást.