Magyarország a díszvendége a ma kezdődő Varasdi Barokk Estéknek

 

Európa egyik legnagyobb barokk zenei fesztiváljának tizenkét napján a közönség csaknem húsz hangversenyt hallgathat majd meg a műfaj kiváló magyar művészeinek és együtteseinek tolmácsolásában.

A varasdi székesegyházban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nyitja meg a fesztivált, majd a Marquise Együttes ad hangversenyt Trakošćan idilli hangulatú kastélyában. A 2017. szeptember 22. és október 3. között zajló Varasdi Barokk Esték nemzetközi fesztivál idei programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet és a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével valósul meg.

A megnyitót követően szeptember 23-i koncertjén Varnus Xavér Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével. A verseket a Varasdi Horvát Nemzeti Színház színművészei horvát nyelven adják elő. A Horvát Írók Társasága 2016-ban megjelentette Pilinszky válogatott verseit horvát nyelven Sokcsevits Dénes fordításában. Szeptember 24-én a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara zárja a fesztivál első hétvégéjét.

Varasd főtere. Fotó: Wikipédia

Varasd főtere. Fotó: Wikipédia

Különleges élménynek ígérkezik Kónya István lantművész gyertyafényes koncertje, szeptember 25-én, valamint a Musica Profana együttes játéka szeptember 29-én. A barokk zene rajongói számára igazi csemege lesz a Savaria Barokk Zenekar fellépése szeptember 27-én, amikor Caldara: Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő.

Európa egyik legnagyobb barokk zenei fesztiválja nemcsak zenei csemegéket nyújt a látogatóknak: a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia közösen szervez könyvbemutatókat, kerámia és fotókiállítást, valamint a fesztivál két hétvégéjén Zalaegerszeg és Szombathely városa is bemutatkozik, folklór és gasztroprogrammal. A magyar vonatkozású programok kiváló lehetőséget nyújtanak a horvát–magyar kulturális kapcsolatok és együttműködés erősítésére is.