Igényes munkahelyekkel csökkenthető a munkaerőhiány

 

A munkavállalók számára fontosak a közösségi terek és programok, a munkahely megközelíthetősége, valamint az egészséges környezet - ismertette az iroda.hu legfrissebb felmérésének eredményeit Kalmár Zoltán, az iroda.hu vezetője Az Év Irodája Verseny elindulásának apropóján.

A munkahelyük elhelyezkedése szempontjából a munkavállalók 66 százaléka a jó tömegközlekedési lehetőségeket, a belső elrendezést tekintve pedig a többség a jól felszerelt konyhát és az otthonos közösségi tereket tartja fontosnak. A több mint 500 munkavállaló megkérdezésével készült szeptemberi kutatásból kiderül az is, hogy a válaszadók felének az irodadizájn mellett a funkcionalitás, vagyis a kényelmes bútorzat is fontos. Nem meglepő tehát, hogy az irodában dolgozók 80 százaléka az ergonomikus irodaszéket értékeli a legtöbbre a bútorok közül. A 30 évnél fiatalabb munkavállalók elkötelezettségét leginkább közösségi programokkal lehet növelni a munkahelyük iránt, míg a 30 évnél idősebbeket pedig egészségügyi szolgáltatások biztosításával tudják motiválni a munkáltatók.

Itthon tarthatók a szakemberek

Az iroda igényes kialakítása már egyre komolyabb szerepet játszik a megfelelő munkaerő toborzásában. Czirják Nikolett, a nagyvállalati kategóriában Az Év Irodája 2016 díját elnyerő Dealogic Hungary Kft. iroda- és üzemeltetési vezetője elmondta, hogy már a kiválasztási folyamat során körbevezetik a potenciális munkavállalókat az irodában, ami rendkívül pozitívan befolyásolja őket az állásajánlat mérlegelésekor. Szőke Gábor Miklós számos nemzetközi díjjal kitüntetett szobrászművész, Az Év Design Irodája kategória legutóbbi győztese, a Gabor Miklos Szoke Studio vezetője hozzátette, hogy a világot járva sokféle munkahelyet látott már, ezért bátran kijelentheti, hogy Magyarországon is nagyon sok, izgalmas megoldással találkozhatunk, amelyek egyedivé teszik az irodákat. A tervezés és kialakítás valójában egy folyamatosan zajló folyamat, amely sohasem ér véget, hiszen mindig van hová fejlődni.

Irodai élet - képünk illusztráció (MTVA Fotó: Oláh Tibor)

Irodai élet – képünk illusztráció (MTVA Fotó: Oláh Tibor)

Dr. Németh Edit, Az Év Irodája kategória felelős zsűritagja, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa hangsúlyozta, hogy a hazai munkakultúrát is globális trendek határozzák meg, ezért ugyanazt a magas színvonalat kell megjeleníteni. Az itt tevékenykedő cégek azért is hoznak létre igényes munkahelyeket, hogy itthon tartsák a képzett szakembereket – derül ki az iroda.hu közleményéből.

Megmérkőznek a munkahelyek

Az Év Irodája Verseny a hazai ingatlanpiac egyik legjelentősebb és legnépszerűbb rendezvénye, ami már nyolcadik alkalommal kerül megszervezésre. Nevezni 12 kategóriában lehet november 30-ig azevirodaja.hu weboldalon. A közönségszavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján született eredményeket 2018 februárjában hirdetik ki. „Az idei verseny fő témája az ember és az ingatlan kapcsolata. Az irodák ma már nem csak a napi nyolcórás munkát jelentik, hanem valóban a második otthon szerepét is betöltik, ahol az alkalmazottak a munkaidőn kívül is szívesen töltik az idejüket. Persze nem csak az irodák esetében fontos a környezet, hanem egy bankfiók, egy logisztikai központ vagy egy üzlethelyiség tekintetében is lényeges, hogy az a bizonyos tér hogyan képes kommunikálni az emberrel, aki belép oda munkavégzés, vásárlás vagy éppen szolgáltatás igénybevétele céljából” – tette hozzá Kalmár Zoltán.

Az idei Év Irodája Versenyre november 30-ig lehet nevezni.