Bíróságra szállítás közben szökött meg egy rab

 

Kedd délelőtt megszökött a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik fogvatartottja a Győri Járásbíróságra történő előállítása közben - tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az MTI-t.

A büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség azonnal megkezdte a 33 éves férfi felkutatását.

A BVOP szóvivője, Orosz Zoltán kedd délután azt közölte, hogy a belső vizsgálat elsődleges megállapítása szerint felmerült az előállítást végrehajtó kolléga felelőssége, ezért őt, valamint a bv intézet biztonsági osztályának vezetőjét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék szóvivője az MTI-vel közölte: az erőszakos bűncselekmények miatt már jogerős büntetését töltő elítéltet tanúként hallgatta meg a bíróság személyi szabadság megsértése miatt indult büntetőeljárásban.

A tárgyalást követően a férfi a bíróság udvarán várakozott az őt kísérő börtönőrrel a rabszállító autóra. Ekkor az őr mellett, vezetőszáron és bilincsben várakozó férfi a bilincsből mindkét kezét kihúzta, majd az éppen lezáródó sorompó alatt elszaladt.

Az elmúlt öt évben Magyarországon 12 fogvatartott szökött meg. Többségük a büntetés-végrehajtás munkáltatási programjának keretében külső helyszínen dolgozott, amikor engedély nélkül távozott.