Magyarok által készített felvételek a hurrikánról

 

Evakuálják a magyar állampolgárokat az Irma hurrikán által sújtott Szent Martin szigetéről - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: kilenc állampolgárról tudnak, közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot.

Az alábbi felvételen az látszik, hogy tengerré változott Florida egyik legnagyobb légikikötője a hurrikán megérkezésekor. Az ott tartókodó magyar állampolgár készített felvételt arról, hogy csapott le az Irma a térségben. A reptérirányító térdig érő vízben navigálta a gépeket a kifutókon. Teljesen leállították a légiforgalmat: az ítéletidő elvonultáig egyetlen repülő sem szállhatott fel és le.

Víz alá került az egyik kint élő magyar család udvara is. Kidőlt fákat és leszakadt ágakat lehet látni az általuk készített felvételen, a hurrikán hatalmas pusztítást hagyott maga után. Azt mondták: az emberek még mindig csak félve merészkednek ki otthonaikból, ugyanis továbbra is orkán erejű szél fúj és az eső is folyamatosan szakad.

Ítéletidő tombol Sunny Isles Beachen is

Az ott élő Kovács István elmondta mindent csukva tartanak, akkora a szél. Áram már vasárnap reggel óta nincs. A következő videó is azt mutatja, hogy bár csillapodott a hurrikán ereje, de még mindig erős és gyors hullámok vetődnek a partra és orkán erejű szél fúj a szigeten.

Még északabbra, Fort Lauderdale-ben továbbra is csaknem 130 kilométer per órás szél fúj. Még a rendőröket is behívták az utcákról. A hatóságok arra utasították a lakosságot, hogy pincében vagy ablak nélküli szobában húzzák meg magukat, míg elvonul a hurrikán. Az egyik magyar család azt mondta, ők a gardróbszobában kénytelenek megbújni.

Elrendelték a magyarok kimentését

Kilenc magyar rekedt a hurrikán által legnagyobb mértékben sújtott Karibi-térségben. Velük a kormány folyamatosan tartja a kapcsolatot – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: elrendelte a a bajbajutott magyarok kimentését.

Utasítást adtam a 9 ott rekedt magyar állampolgár mielőbbi evakuálására. Nem egy könnyű feladatról beszélünk, tekintettel arra, hogy a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek is elég erőteljesen megcsappantak és jelenleg a legutóbbi hivatalos közlésig is csak katonai repülőgépek számára adtak leszállási lehetőséget a szigeten – mondta el Szijjártó Péter.

Hozzátette: a bajbajutott magyarok hazahozatala érdekében megállapodást kötöttek egy amerikai hajózási vállalattal és egy dominikai repülőgéptársarsasággal is.