A klímaváltozás hatással van Alaszka medvéinek táplálkozására

 

Egy friss amerikai kutatás szerint a melegedő Alaszkában a Kodiak-medvék a lazacok ívási időszakában néha inkább a bodza termését választják.

A csapat a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban mutatja be, miként befolyásolják a szezonális változások a Kodiak-szigetvilág mackóinak életét.

A szigetvilág Alaszka déli partjainál terül el, a Kodiak-medve otthona. Ez a hatalmas termetű barna medve távoli rokona a jegesmedvének.

A mackók igen hamar híressé váltak a sekély vizekben történő lazacvadászatuk kapcsán. A szigetvilágon megtalálható a fürtös avagy vörös bodza is, amelyet a medvék szintén fogyasztanak. A kutatók friss vizsgálatukban viszont azt figyelték meg, hogy a mackók táplálkozási szokásai a melegedő éghajlat miatt változnak.

Halászó Kodiak-medve. (Fotó: AFP)

Halászó Kodiak-medve. (Fotó: AFP)

Time-lapse kamerákkal (a felvett képkockák sebessége lassabb a lejátszott képkockákénál) rögzítették lazacvadászatukat, majd 36 nőstényre GPS-nyakörvet helyeztek el, emellett légi felméréseket végeztek, illetve megvizsgálták a medvék ürülékét. Kiderült, az állatok egyre inkább abba a helyzetbe kerültek, hogy el kellett dönteniük, lazacot vagy bogyókat egyenek, mivel eme utóbbi korábban kezd beérni, időben átfedve a lazacok ívását.

Korábban az ívás általában július végén kezdődött, míg a bodza augusztus vége felé érett be. A medvék a sekély vizekbe gázolva elkapták a halakat, majd megették őket, esetleg ikráikat a parton. Egy hónappal később beértek a bogyók, akkor azokra tértek át.

Az utóbbi néhány évtizedben azonban a bodza néha már július végén beérik, a medvék pedig hátrahagyják a folyókat és szinte kizárólag csak a bogyókat eszik.

A kutatók egyelőre nem tudják megállapítani, hogy ez a változás milyen következményekkel jár a medvékre, a lazacokra vagy más, általában a mackók hátrahagyta lazactetemekkel táplálkozó fajok életére.