Újra nagykoalíció lehet Németországban

 

Alig 5 hét van hátra a Bundestag választásokig, meg jósolható-e, ki alakít kormányt a németországi választások után? A Kossuth rádió 180 perc című műsorának Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója volt a vendége.

A jelenlegi állás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv a nagykoalíció, a legutóbbi közvélemény-kutatás adatai szerint körülbelül 12-15 százalékkal vezet a CDU/CSU pártszövetség. Ha holnap lennének a választások, 40 százalék körüli listás eredményre számíthatna a Kereszténydemokrata Unió pártok szövetsége – nyilatkozta Törcsi Péter.

A közvélemény-kutatások eredményeiből arra lehet következtetni, hogy nagykoalíció lesz, a többi kis párt rendre 8-9 százalékon áll. Egyik nagyobb pártnak sem lenne elég a saját természetes szövetségese ahhoz, hogy koalíciót tudjon alakítani, bármennyire is szeretnék ezt – magyarázta az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Martin Schulz győzelemre készül

„Mindkét nagy pártnak terhes lett a másik az utóbbi időszakban, sem a CDU/CSU nem szeretne tovább kormányozni a szociáldemokratákkal, ha nem muszáj, és a szociáldemokraták sem szeretnének tovább kormányozni Angela Merkellel” – tette hozzá Törcsi Péter.

A szakértő szerint a jelenlegi állás alapján valószínűtlen, hogy az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) és a CDU/CSU együtt elérnének olyan mandátumtöbbséget, amivel kényelmesen lehetne kormányozni. A választási győzelemre készülő Martin Schulz azt nyilatkozta, hogy újra el tudna képzelni egy nagykoalíciós együttműködést, feltéve, ha ő, illetve az SPD vezeti azt, de erre most kevés az esély – mondta Törcsi Péter.

A szociáldemokraták elnöke azzal a politikai trükkel próbál előállni, amely szerint Magyarország és a közép-kelet európai államok nem veszik ki a részüket a menekültelosztási kvótákból. Ezt a szolidaritás hiányaként fogja föl és próbál egy erős vezetőként tetszelegni a német választók előtt – hangsúlyozta a szakértő.

Szenzitív kérdés a bevándorlás

A bevándorlás egy érdekes kampánytéma Németországban, a migráció egy közbiztonsági kérdés a választók körében – tette hozzá Törcsi Péter.

A második világháborúnak a terhét viselő német választópolgárok számára a bevándorlás és a muszlimok egy érzékeny téma, amellyel kapcsolatban csak Angela Merkelnek és a CDU/CSU-nak hiszik el, hogy tud javítani ezen a helyzeten – nyilatkozta a szakértő.

Hozzátette: Angela Merkel jól kialakította magáról az alternatíva nélküli kancellár és vezető politikus képét a választók körében.