Tájékoztató kampányt indít a Fidesz nyugdíjasoknak Vona Gábor szavairól

 

Telefonos és e-mailes tájékoztató kampányt indít hétfőn a Fidesz, hogy informálja a nyugdíjasokat arról, milyen megengedhetetlen kifejezéseket, sértő jelzőket használt a magyar nyugdíjasokra Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Vona Gábort már többször felszólították, kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az önbecsülésébe gázolt a szavaival, de erre a Jobbik elnöke nem volt hajlandó annak ellenére sem, hogy nyugdíjas szervezetek is ezt kérték tőle.

Egy hónapja várunk a bocsánatkérésre, azonban nem várhatunk tovább. Az a véleményünk, tájékoztatni kell az embereket arról, mi hangzott el, miket mondott a Jobbik elnöke – mondta Hidvéghi Balázs. Hozzátette: Vona Gábor szavai megengedhetetlen, cinikus, sértő kijelentések. “Senki nem veheti magának a bátorságot arra, hogy így beszéljen a magyar nyugdíjasokról” – tette hozzá.

Elmondta: a következő napokban telefonon és e-mailben keresik meg azokat, akik korábban már felhatalmazást adtak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek a kapcsolattartásra, például egy korábbi aláírásgyűjtő akció során. A kommunikációs igazgató szerint a kampány hétfőn indult és várhatóan 7-10 napig tart majd, az akció után tudnak tájékoztatást adni arról, hány embert értek el.

Hidvéghi Balázs elmondta azt is, “ismételgetheti” Vona Gábor magának, hogy nincs miért bocsánatot kérnie, de felmérések szerint az emberek négyötöde sértőnek és gúnyosnak találta a Jobbik-elnök szavait, több mint kétharmaduk pedig szükségesnek tartja a bocsánatkérést.

Vona Gábor egy júliusi Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat “a politika manipulációjától”, két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy “hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”.

Arra a felvetésre, hogy tervezik-e módosítani a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvényi előírásait, mivel több, társadalmilag hasznos munkát végző szervezetnek is regisztrálnia kell, Hidvéghi Balázs elmondta: nem látnak problémát a jelenlegi szabályozással. Mint mondta, a jogszabállyal a legfontosabb cél az átláthatóság biztosítása volt, egy szervezetnek sincs félnivalója, nem veszélyezteti misszióját, ha átláthatóvá válik, honnan jut forrásokhoz.

Ugyanakkor veszélyesnek nevezte, hogy azok a szervezetek tiltakoznak hangosan és tagadják meg a törvény betartását, amelyek politikai tevékenységet végeznek és – mint fogalmazott – “legtöbbjük így vagy úgy Soros György támogatásából működik”. Úgy vélte, a fő kérdés az illegális migrációhoz való hozzáállás, ezért volt szükség a törvényre, ugyanis “nemzetbiztonsági kockázatot jelentő folyamat indult el”.

Azzal kapcsolatban, hogy Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke írásbeli tájékoztatást kért Pintér Sándor belügyminisztertől és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől, miként érintik az országot az elmúlt napok terrorcselekményei, a kommunikációs igazgató azt mondta, Molnár Zsoltnak inkább Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét kellene megkérdeznie arról, miért akarja lebontani a magyar határt védő kerítést. Az a véleményünk, a kerítés lebontása jelenti, jelentheti az igazi veszélyt – jegyezte meg Hidvéghi Balázs.

A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester gazdagodását firtató kérdésre Hidvéghi Balázs azt válaszolta, üdvözlik, hogy magyar cégek nyernek közbeszerzéseket és valósítanak meg fejlesztéseket, így erősebbé válnak a magyar vállalkozások és a nemzetgazdaság is. Hozzátette: minden személyre és cégre vonatkoznak a törvény előírásai, és ha ezzel a törvényességgel kapcsolatban merül fel probléma, azt meg kell vizsgálni, egyébként “alapesetben” nem kommentálják cégek, vállalkozások ügyeit.

Arra, hogy sajtóinformáció szerint a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba az iskolaszövetkezeti diák tagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, így alacsonyabb áron tudott munkaerőt kölcsönözni, Hidvéghi Balázs úgy reagált: ez “egy újabb adalék a szocialista korrupciós botrányhoz”. “A szocialisták sunnyognak” – tette hozzá, megjegyezve, “visszaköszön, milyen volt az a világ, amikor a szocialisták kormányoztak és amikor korrupció hálózta be az állami fejlesztéseket, korrupció hálózta be a párt működését”. Választ kellene adnia a szocialista párnak arra, milyen kapcsolatban álltak Czeglédy Csabával, hol vannak az ellopott milliárdok és mennyi pénz jutott az MSZP-hez illetve a DK-hoz – jegyezte meg.