Amerika a teljes napfogyatkozás lázában ég

 

Az Egyesült Államokban különleges védőszemüveggel felszerelve, több millióan várnak a látványosnak ígérkező napfogyatkozásra.

A teljes napfogyatkozás hétfőn, a nyugati parton elterülő Oregontól kiindulva halad majd a keleti parton lévő Dél-Karolina felé. Az 1776-os függetlenség kivívása óta ez az első alkalom, hogy ilyen esemény kizárólag az Egyesült Államok területét érinti.

Teljes napfogyatkozáskor a Hold a Föld és a Nap közé mozdul, átmérője szinte ugyanakkorának tűnik, mint a csillagé, ezért kitakarja fényét. Az okkultáció kiváltotta hatalmas árnyék aztán végigsuhan a földfelszínen, néhány percre sötétségbe burkolva egyes helyszíneket.

Az augusztus 21-i napfogyatkozás parttól partig zajlik, lehetővé téve a kutatóknak az esemény különféle látószögből való vizsgálatát. (Fotó: NASA/Goddard Vizualizációs Stúdió)

Az augusztus 21-i napfogyatkozás parttól partig zajlik, lehetővé téve a kutatóknak az esemény különféle látószögből való vizsgálatát. (Fotó: NASA/Goddard Vizualizációs Stúdió)

A nem közvetlenül a holdárnyék alá eső területeken élők részleges fogyatkozást tekinthetnek meg, jelen esetben ide tartozik Észak-Amerika egésze és Dél-Amerika északi részei. Nyugat-Európa bizonyos területein, például Nagy-Britanniában és Írországban, is bepillanthatnak majd részlegesen a fogyatkozásba.

A Reuters információi szerint mintegy 12 millió ember él abban a 113 kilométer széles és 4000 kilométer hosszú zónában, ahol teljes napfogyatkozást lehet majd megtapasztalni. Emellett több millióan zarándokolnak a helyszínre, hogy teljes szépségében figyelhessék meg az eseményt.

Utoljára 1918-ban került rá sor, hogy a teljes napfogyatkozás végigvonult a csendes-óceáni parttól az atlantiig. Legutóbb pedig 1979-ben láthattak az Egyesült Államok területéről teljes napfogyatkozást a lakosok.

A napfogyatkozás az oregoni partoknál kezdődik, magyar idő szerint hétfőn este hat óra után néhány perccel. A teljességre negyed nyolckor kerül sor, és amennyiben a part menti ködök nem teszik tiszteletüket, a lakosok 1 perc 59 másodpercig élvezhetik a teljes sötétséget.

Teljes napfogyatkozás 2006 márciusában, Törökországban. (Fotó: AFP)

Teljes napfogyatkozás 2006 márciusában, Törökországban. (Fotó: AFP)

A holdárnyék 13 államon halad át a kontinensen, a vonulás nagyjából 90 percet ölel majd fel. A leghosszabb teljességet – 2 perc 40 másodperc – az illinois-i Carbondale-től 10 kilométerre lehet majd megtapasztalni. Dél-Karolina lesz az utolsó régió, amelyet a legmélyebb árnyék még elér. Az atlanti-óceáni Charlestonban magyar idő szerint háromnegyed kilenc után két perccel lesz tapasztalható a jelenség.

Körülbelül ekkortájt kapnak bepillantást az eseménybe az európaiak is. Írország, Észak-Írország, Észak-Anglia és Skócia részleges napfogyatkozást figyelhet meg.

A civilek mellett természetesen a kutatók is készülnek az eseményre. Az MTI információi szerint a Montana Állami Egyetem kutatócsoportja a NASA-val közös projekt keretében több mint 50 héliummal töltött léggömböt bocsát fel nagy magasságba. A különböző helyszínekről felengedett, 2,7 méter magas ballonokat nagy felbontású videokamerákkal, fényképezőgépekkel és számítógépekkel szerelik fel, amelyek folyamatosan továbbítják a képeiket a földre. A ballonok percenként 300 métert emelkedve érik el a 24 ezer méteres magasságot.

Védőszemüvegek egy georgiai óvodában. (Fotó: EPA/Erik S. Lesser)

Védőszemüvegek egy georgiai óvodában. (Fotó: EPA/Erik S. Lesser)

A földön a kutatócsoport szakemberei fogadják a képeket és tovább sugározzák a stream.live online csatornán. Ez lesz az első alkalom, amikor élő streameléssel továbbítanak képeket egy teljes napfogyatkozásról. A vállalkozás arra is alkalmat nyújt, hogy a tudósok tanulmányozhassák a Nap koronáját és a Hold pályáját.

Amerikában már  több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből, de az orvosok országszerte tovább folytatják a figyelmeztető kampányokat, hogy felhívják a figyelmet a súlyos szemkárosodásra, amit a napfogyatkozás szabad szemmel vagy nem megfelelő eszközzel való követése okozhat.

 

Minden idők legnézettebb teljes napfogyatkozása jöhet hétfőn

Ritka jelenség szemtanúi lehetnek az Amerikai Egyesült Államokban élők és az ez alkalomból odalátogató turisták: 2017. augusztus 21-én az USA kontinentális területén egy nagyjából 100 km széles sávban teljes napfogyatkozás lesz látható. A totalitás percei alatt a Hold korongja eltakarja az egyébként vakítóan fényes Napot, így a hirtelen jött sötétségben átmenetileg láthatóvá válik csillagunk atmoszférájának külső része, a napkorona.

Felmérések és idegenforgalmi előrejelzések szerint az emberiség története során eddig látható valamennyi teljes napfogyatkozás közül ennek az eseménynek lesz a legnagyobb helyszíni nézőközönsége. Ráadásul a modern technika segítségével bárhonnan nyomon lehet majd követni a megfelelő helyekre telepített kamerák interneten át élőben közvetített képén.

Szabados László csillagász összeállítása az MTA oldalán olvasható.

 

Az Amerikai Csillagászati Szövetség közzétette annak a 15 gyártónak a listáját, amelyeknek a termékei biztos védelmet nyújthatnak a szemkárosodás ellen. Az orvosok és a NASA más biztonságos módszereket is ajánlottak a megfigyelésre.

A NASA egyébiránt külön webes aloldalt hozott létre az esemény tiszteletére, rengeteg információval.

Természetesen a Nemzetközi Űrállomás asztronautái is készenlétben állnak. A NASA közleménye szerint kameráikat speciális szűrőkkel szerelték fel, hogy kihasználják háromszoros esélyüket az esemény dokumentálására.