Csaknem 11 ezer háztartásban továbbra sincs áram

 

Nyolcvanöt településen mintegy tízezer-kilencszáz háztartásban továbbra sincs áram a csütörtök esti vihar miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, a javítás várhatóan kilencezer háztartásban szombatra húzódik - közölte az E.ON szóvivője péntek kora este.

Egyházi Nikoletta közölte, Vas megyében 7879, Zalában 1879, Győr-Moson-Sopronban pedig 1116 fogyasztónál nincs áram. A legnagyobb számban Vas megyében Bajánsenyén, Felsőszölnökön és Rábagyarmaton, Zala megyében Zalabaksában, Csesztregen és Kerkafalván, míg Győr-Moson-Sopronban Lébényben, Sopronban és Röjtökmuzsajon nincs áram.

Damaszkusz, 2016. március 3. Zseblámpafény mellett tanulnak gyerekek Damaszkuszban 2016. március 3-án, miután Szíriában egyelőre ismeretlen okból váratlanul leállt az áramszolgáltatás. Az ország összes tartománya áram nélkül maradt, és az internet-szolgáltatás is csupán részleges. (MTI/EPA/Juszef Badavi)

A kép illusztráció. (MTI/EPA/Juszef Badavi)

A szolgáltató továbbra is teljes létszámban, az ország más régióiból átcsoportosított szakemberekkel és külső partnerek bevonásával javítja az áramhálózatot ért sérüléseket. Csütörtök este volt, amikor a régióban 120 ezer fogyasztónál szünetelt az áram.

Az E.ON munkáját a katasztrófavédelem továbbra is segíti, a kidőlt fák eltávolításán dolgoznak a tűzoltók, hogy a szolgáltató szakemberei a javításokat elvégezhessék. A vezetékekre dőlő fák, leszakadó nagyméretű faágak okoztak jelentős károkat az áramszolgáltatásban, de sok oszlopot, köztük vasszerkezeteket is kidöntött a szél.

A javítást nehezíti, hogy egy-egy hálózatszakaszon – főként az erdőkön átmenő területeken – gyakran három-négy különböző ponton is elszakították vagy megrongálták a villamos hálózatot a kidőlt fák.