Már egy háborúra készülnek az oroszok?

 

Az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet - közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel Viktor Ozerov, az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának volt elnöke.

A szenátor szerint az orosz hadsereg figyeli az Észak-Korea körül kialakuló helyzetet, és fokozott megfigyelés alatt tartja azokat a területeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki.

Ozerov felhívta a figyelmet arra, hogy a légvédelem feladata Oroszország területének a védelme arra az esetre is, ha az észak-koreai rakéták célzó rendszerében hibás koordinátákat táplálnának be, ugyanis – mint fogalmazott – “a tévedés valószínűsége ebben az esetben meglehetősen nagy”.

Ozerov szerint Oroszországot nemcsak Észak-Korea lépései, hanem az Egyesült Államok esetleges válasza is a védelmi intézkedések fokozására készteti.

Igen magas egy esetleges katonai konfliktus kockázata az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatban – hangsúlyozta pénteken az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov kijelentette: Oroszország mélységesen aggódik a Washington és Phenjan által hangoztatott kölcsönös fenyegetések miatt. A külügyminiszter egy ifjúsági fórumon nyilatkozott a Vlagyimir megyében fekvő Dvorikiben. Beszédét az orosz televízió is közvetítette.

“Sajnálatos módon a washingtoni és phenjani retorika kezd túlmenni minden határon” – jelentette ki Lavrov. Arra a kérdésre, mekkora a veszélye annak, hogy a szembenállás fegyveres konfliktusba torkollik, így válaszolt: “A kockázat nagyon magas, különösen, ha tekintetbe vesszük a felek retorikáját”.

Arra a kérdésre, mekkora a veszélye annak, hogy a szembenállás fegyveres konfliktusba torkollik, így válaszolt: “A kockázat nagyon magas, különösen, ha tekintetbe vesszük a felek retorikáját”.

“Közvetlen fenyegetések hangzanak el a fegyverhasználatról. Washingtonban megelőző csapás szükségességét hangoztatják, Phenjan pedig azzal fenyeget, hogy rakétatámadást intéz a guami amerikai támaszpont ellen. Ezek a fenyegetések szünet nélkül folytatódnak, ami nagyon aggaszt bennünket” – jelentette ki az orosz diplomácia vezetője.