Ijesztő égi alakzatokkal csapott le a vihar

 

Már több mint kétezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a hétfő éjjeli vihar miatt. Legtöbben Somogy és Pest megyéből, illetve Budapestről kérték a káruk megtérítését. Az egyszerűbb esetekben már meg is kezdődött a károk kifizetése. A vihar egyik gócpontjában, Siófoknál még mindig vagy száz tűzoltó dolgozik az életveszély elhárításán. Ahol a katasztrófavédők végeztek, ott a tulajdonos, vagy az önkormányzat folytatja a romok eltakarítását.

Háromszáz veszélyhelyzetből kétszázat már elhárítottak a katasztrófavédők Siófokon és környékén, de száz helyszínen még várják őket a hétfő éjszakai vihar után. A helyi tűzoltóságot a szomszédos megyékből érkezett hivatásos katasztrófavédők és önkéntes tűzoltóegyesületek is segítik a károk felszámolásában.

Egy siófoki panziónak a kertjében markolóval szedték ki a földből a viharban kidőlt fák gyökereit. A kertben lévő 90 fenyő közül 45 vált az orkán erejű szél áldozatává. Öt ember meg is sérült itt, amikor a kidőlő fák rájuk zuhantak, de autók és épületek is megrongálódtak.

A biztosítókhoz már több ezer kárbejelentés érkezett a hétfői vihar miatt. Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője az M1-nek elmondta, eddig több mint 2500 kárbejelentés érkezett a hétfő óta tartó viharos időszak miatt, a becsült kárérték pedig mármeghaladja a 400 millió forintot. A legnagyobb rongálást az erős szél végezte, ezt követték a jégverés és a villámcsapás okozta károk – tette hozzá.

A legtöbb kárbejelentés Budapestről, illetve Pest és Somogy megyéből érkezett. A biztosítók kedden megkezdték a károk felmérését és az egyszerűbben megítélhető esetekben már meg is történtek az első kifizetések.

Kedd este is több helyen lecsapott a vihar, így a Somogy megyei Kaposfő környékén, ahol az égen pillanatok alatt katasztrófafilmbe illő felhőkép alakult ki. Jelentős károk keletkeztek Nagykanizsán, ahol fákat tört, kéményt döntött és tetőt bontott a vihar, valamit Baranya megyei Szulimán községben, ahol a vihar csak pár percig pusztított, de a dió nagyságú jégdarabok ennyi idő alatt is mindent letaroltak.  A Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen szintén pusztítottak az elemek, volt olyan városrész, ahol egész nap nem volt áram, mert a viharban megsérültek a villanyvezetékek.