Visszaküldött migránsok próbálkoznak újra a román határnál

 

A magyar-román határon elfogott, Romániába visszaküldött migránsok újból megpróbálnak bejutni Magyarország területére - írta a gyulai határrendészeti kirendeltség vezetője 2016-os beszámolójában. A téma a gyulai képviselő-testület csütörtöki ülésén szerepelt napirendi pontként, a beszámolót a városvezetők egyhangúlag elfogadták.

Wéber Csaba kirendeltségvezető a beszámolóban ismertette: 2016-ban 168 esetben kellett illegális migráció miatt intézkedni a gyulai határrendészeti kirendeltség illetékességi területén; ez a 2015-ös évi adatokhoz képest 91 esettel kevesebb.

A 2015. őszi jogszabály-változások és a szerb határon kialakított műszaki határzár hatására “egyik napról a másikra megszűnt a korábbi hatalmas méretű illegális migráció” – olvasható a dokumentumban.

Mint írták, a kirendeltség illetékességi területén elfogott illegális határátlépők mindegyikére jellemző volt, hogy Romániába érkezése után menekülttáborban vagy úgynevezett pihentetőhelyen helyezték el, majd román és török embercsempész szervezetekkel felvéve a kapcsolatot Arad térségébe került. A magyar-román határra embercsempészek segítségével jutottak el. Úti céljuk elsősorban Németország volt.

A magyar határrendészek többször is tapasztalták, hogy az elfogott, a román határrendészeti szerveknek visszaadott emberek, miután visszakerültek a román menekülttáborokba, ismét próbálkoztak, hasonló útvonalon, mint az elfogásuk esetében.

A beszámoló szerint tavaly hat embercsempészt fogtak el. Ők jellemzően nem a zöldhatáron próbálkoznak, öten határátkelőhelyen próbáltak bejutni Magyarország területére. A zöldhatáron 16 ember próbált tiltott határátlépést végrehajtani, emellett 42-en teherautóban megbújva próbáltak átjutni az államhatáron. Ez az előző évhez képest 26 százalékos növekedést jelent. Főként albánok, koszovóiak, valamint egy-egy guineai, marokkói, iraki, továbbá 41 iráni ember próbált átjutni a határon – áll a beszámolóban.