Emlékművet kap Alagon Overdose

 

Emlékművet avatnak csütörtökön délután az alagi tréningközpontbn a legendás magyar ló, Overdose tiszteletére. Az utóbbi évtizedek legjobb magyar lovának hamvait 2015-ben hozták haza Németországból, most azt is elhelyezik az alagi hársfák alatt.

Overdose 2014 tavaszán költözött a dunakeszi Alagi Tréningközpontból Dióspusztára fedezőménnek. Ezután került februárban a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesbe, ahol a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhetett.

A magyar galoppsport egyik leghíresebb képviselője 2010 augusztusáig veretlen volt, sorozatban 14 futamot nyert meg. Évekkel ezelőtt patairha-gyulladást kapott, emiatt került veszélybe karrierje.

Dunakeszi, 2011. április 22. A magyar csodaló, Overdose hempereg karámjában az alagi tréningközpontban. MTI Fotó: Manek Attila

2010-ben visszatért, de két megnyert futam után csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén. Egy évvel később viszont ismét győzött Hoppegartenben, majd a Haydock Parkban és a Royal Ascoton is bizonyította egyedülálló tehetségét, utóbbi helyszínen a negyedik helyen ért célba.

A Kincsem Parkban vonult vissza a versenyzéstől

2013 szeptemberében több ezren búcsúztatták a versenyzéstől elköszönő világhírű magyar versenylovat a Kincsem Parkban; ünnepélyes keretek között, felvezetéssel vettek búcsút. Óriáskivetítőn felelevenítették pályafutását, a nagy győzelmeket, a legemlékezetesebb pillanatokat. Dózi jól viselte az ünnepséget, végig nyugodt volt.

Overdose, a világhírű magyar versenyló fedezéséből 2015. február 6-ára virradó éjszaka született hím csikó anyja, First Fast Now és egy gondozó mellett a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Overdose 2011. november 13-án, Rómában futott utoljára, és akkor győzött.

A világhírű magyar versenyló tízéves korában pusztult el, 2015 júliusában egy németországi tenyésztelepen súlyos kólikában. Hamvait még abban az évben hazahozták és a Kincsem Parkban ravatalozták fel.

Mikóczi Lilla és Mikóczi Mónika, Overdose tulajdonosának lányai, Pécsi István, a Kincsem Park igazgatója és Friebert István, a Tattersalls – Overdose Díjon győztes Puck Fair tulajdonosa (b-j) Overdose szobránál, a budapesti Kincsem Parkban 2015. szeptember 6-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Filmen is megörökítették az életét

2013 novemberében egészestés dokumentumfilm készült a ló életéről, Overdose címmel, Ferenczi Gábor rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az HBO Magyarország gyártási támogatásával.

A film Alagtól Németországon és Anglián át egészen Szlovákiáig követi Overdose sorsát. A dokumentumfilm Overdose betegségének, felépülésének és újrakezdésének időszakában a kulisszák mögötti világba vezet, a nézők megismerhetik Overdose tulajdonosát, trénerét és munkalovasát, a ló pályafutásának küzdelmes, több szálon futó drámai történetét. A ló búcsúztatása már nem került a produkcióba.