Drágulhat a horvátországi nyaralás

 

Még mielőtt autóba pattannánk és Horvátországba indulnánk nyaralni, érdemes némi anyagi kalkulációt végezni, hogy feltétlen megéri-e a pénztárcánknak az ottani nyaralás. Az eddigi és most soron következő autópálya díjemelkedésekkel megfontolandó, hogy inkább belföldön töltsük el szabadságunkat.

Az áprilisi öt százalékos növekedés után újabb tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályadíjak július 1-jétől – közölte a Vecernji List című horvát napilap.

Skradin, 2005. július 13. A Zágrábot Splittel összekötő új autópálya egyik tengerparti szakasza 2005 júliusában. Az új gyorsforgalmi út 380 kilométer hosszú. (MTI/EPA)

Skradin, 2005. július 13.
A Zágrábot Splittel összekötő új autópálya egyik tengerparti szakasza 2005 júliusában. Az új gyorsforgalmi út 380 kilométer hosszú. (MTI/EPA)

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól öt százalékos autópályadíj-növekedéssel járt, valamint lehetőséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai főszezonban, július 1-jétől szeptember 30-ig.

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 181 kunáról 200 kunára (8325 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna helyett 77 kuna (3205 forint) lesz a jegy ára. Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 122 kuna helyett most 135 kunát (5615 forint) fog fizetni.

Az autópályát rendszeresen használók NC dobozt vásárolhatnak, melyet pénzösszeggel szükséges feltölteni és így 25 % engedményben részesülhetünk.

Az autópályaszakaszok egy részén nem emelkednek az autópályadíjak, míg máshol tíz százalék feletti is lehet a növekedés a számítási metodológia miatt – írta az újság. Az autópályadíjak euróban is fizethetők.

A főszezonban csak az autósoknak kell majd emelt díjat fizetnie, a tervek szerint az autóbuszoknak és a teherautóknak nem lesz külön nyári tarifa. Az emelés oka, hogy az autópályák után a horvát kormány 5,2 milliárd eurós adósságot görget maga előtt, amelynek a részletét hamarosan fizetnie kell. Az idén ebből 1,14 milliárd eurót kell visszafizetnie.

Ezzel ellentétben a magyar autópálya használata 10 napra 5950 forint1 hónapra 9560 forint, míg egy teljes évre 42.580 forint. Lehetőségünk nyílik kizárólag egyes megyék területére autópálya matricát vásárolni, melynek díja 5000 forint megyénként.