Dőltek a fák, tengelyig jártak a vízben az autók a vihar miatt

 

Szerdán délután érkezett meg a vihar Zalaegerszegre. Több mint 10 fokot esett a hőmérséklet. Pár perc alatt szinte koromsötét lett a városban. Lefújták a Tour de Hongrie-t. Estére Budapestet is elérte a heves esőzés.

Rekkenő hőség volt ma országszerte. Nyíregyházán is jóval meghaladta a 30 fokot a hőmérséklet, ezért a Közterület Felügyelet több mint 1000 palack vizet osztott szét az autósoknak és a járókelőnek.

Debrecenben még árnyékban is 34 fokot mutatott a hőmérő. Így, aki tehette hűtötte magát egész nap. Volt aki csak az árnyékban, volt aki a szökőkútnál, sokan pedig a vízpartokat, strandokat választották. Nem csak a meleget volt ma nehéz elviselni, hanem a nagyon erős, azaz 7,9-es UV-b sugárzást is.

Aztán jött a vihar 

Késő délután Zalaegerszegen elsötétedtek az utcák. Akkora vihar csapott le a városra, hogy a látótávolság alig volt pár méter. A Zala megyei városban egy óra leforgása alatt 16 fokot esett a hőmérséklet, folyóvá alakultak a város utcái. Sokan a cipőiket is levették és úgy mentek át az úton.

Volt olyan ház, aminek a kerítésére egy akkora fa dőlt, hogy teljesen eltorlaszolta a bejáratot. Délután 5 órára a vihar már el is hagyta a várost, ám a belvárosban tengelyig jártak az autók a vízben – mondta az M1 helyszíni tudósítója.

Sok dolga van a tűzoltóknak 

Hat zalai településen csaknem ezernyolcszáz háztartás volt még este is áram nélkül.

A szélvihar fákat döntött ki, vezetékeket szakított le. A zalaegerszegi tűzoltókat több mint hatvan esetben riasztották. Az áramszolgáltató szakemberei több ezer háztartásban már visszaállították a szolgáltatást.

A korábbi tájékoztatás szerint a megyében mindenhol a viharos erejű szél okozott problémát. A kicsavart fák Zalaegerszeg több utcájában is lakóházakra, villanyvezetékekre, autókra dőltek. A vihar a Hevesi Sándor Színház tetejét és a Göcseji utcában egy ház tűzfalának a tetejét is megbontotta.

Lentiben és Kerkateskándon ugyancsak a házak tetejét rongálta meg az erős szél és a jégeső.

Lefújták a versenyt 

A Tour de Hongrie első állomása lett volna Zalaegerszeg, de a körversenyt a rossz időjárás miatt lefújták.

Máshol is lecsapott a vihar  

A heves zivatar veszélye miatt délután több nyugat-dunántúli megye járásaira másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Az OMSZ estére elsőfokúra mérsékelte azt az ország több részére.

A heves vihar aztán este a fővárost is elérte.