Rekordszámú résztvevőt várnak Debrecenbe

 

Rekordszámú résztvevőre számítanak a szervezők a Science on Stage (Tudomány a színpadon) oktatási fesztiválon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Fülöp Zsolt főszervező az eseményt beharangozó keddi debreceni sajtótájékoztatón elmondta: Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiválját kétévente rendezik meg. Legutóbb Londonban 400-an mutatkozhattak be, az idei debreceni eseményen pedig Ukrajna, Norvégia és Izland csatlakozásával már csaknem harminc ország mintegy 450 pedagógusa vesz részt. Magyarországot 70-en képviselik majd.

A fesztivált mindenhol előválogatók előzték meg, így valamennyi ország a legjobb tanárait küldi el Debrecenbe, ahol a pedagógusok bemutathatják, milyen új ötletekkel, módszerekkel, kísérletekkel oktatják saját iskolájukban a természettudományos tárgyakat – fűzte hozzá Fülöp Zsolt, kiemelve: ez nem verseny, de mégis egy olyan megmérettetés, amelynek komoly presztízse van, a legjobbakat ezért díjazzák is.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a Science on Stage célja, hogy az utóbbi időben megcsappant természettudományos érdeklődést felkeltse a gyermekekben, fiatalokban. Ehhez kiváló pedagógusok kellenek, olyanok, akik a debreceni fesztiválon is részt vesznek.

Hozzátette: Debrecen múltja és jövője is az oktatásban rejlik, és a következő tíz évben mintegy 30 százalékkal szeretnék növelni a város középiskolás diákjainak számát, ebben a törekvésükben pedig segíthet a fesztivál is.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a felsőoktatási intézmény egyik fontos küldetésének nevezte a tanárképzést, amely az alapját jelenti az oktatásnak. Csak a jó tanárok képesek érdekessé, érthetővé, élvezetessé tenni a természettudományos tárgyakat – fűzte hozzá.

A fesztivál rendezvényei döntően a szakmai közönségek szólnak, szombaton azonban nyílt napot szerveznek. Barabás Botond, a National Instruments Hungary Kft. fejlesztési programjának vezetője elmondta: a Kölcsey Központban és a Baltazár Dezső téren színes programokon, bemutatókon a robotok és a virtuális valóság világával ismerkedhetnek az érdeklődők. Az ingyenes rendezvényen ki lehet majd próbálni többek között a robotprogramozást is.