Autójával együtt robbantottak fel egy ukrán hírszerző tisztet

 

Felrobbant kedden Kijevben egy személyautó, amelyet egy ukrán ezredes vezetett, aki életét vesztette, a gépkocsi utasa pedig megsebesült.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője hivatalosan csak annyit erősített meg, hogy a fekete Mercedest egy 1978-as születésű katona vezette. Később több ukrán hírportál azt jelentette, hogy robbantásos merénylet történt, amelyben Makszim Sapoval, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés egyik vezetője vesztette életét. Az ezredesi rangú hírszerzőtiszt koordinálta a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést – közölte az lb.ua ukrán hírportál rendvédelmi szervektől szerzett értesülésre hivatkozva. Sapoval munkájának köszönhetőe

Ukrajna sikeresen bizonyította Hágában azt, hogy Oroszország közvetlenül szerepet játszik agresszorként, azaz támadóként a kelet-ukrajnai válságban – mondta a hírportál által meg nem nevezett forrás. Az ukrán ezredes a forrás szerint nemcsak megtervezte, de maga is részt vett a felderítő rajtaütésekben, mélyen a szakadár ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területeken belül.

A gépkocsi utasa egy idősebb férfi volt, aki megsérült, de nincs életveszélyben.

Sevcsenko elmondta, hogy a rendőrség előzetesen terrorcselekménynek minősítette az esetet, de mivel katona az áldozat, az ügyben a katonai ügyészség nyomoz, bevonva az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársait. Azt is megerősítette, hogy a detonációt robbanószerkezet okozta, azt azonban, hogy milyen típusú volt a pokolgép, még nem tudták megállapítani a hatóságok.

A 112.ua ukrán hírtelevízió helyszíni tudósítása és a tévé internetes oldalán közzétett videofelvételek tanúsága szerint az autó teljesen kiégett, darabjai szanaszét repültek a robbanás következtében. A hatóságok a környéket lezárták a forgalom elől a helyszínelés idejére.