A jövő héten nyílik meg a XV. Vajdasági Szabadegyetem

 

Egy hét múlva, július 4-én nyílik meg a XV. Vajdasági Szabadegyetem az észak-bácskai Kishegyesen, ahol a rendezvény hat napja alatt egyebek mellett a felnőtté válással, a karrierépítéssel, az értelmiségi utánpótlással, valamint kulturális és sporttémákkal foglalkoznak a résztvevők.

A rendezvénynek helyet adó Kátai tanyán ezúttal is a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg. A keddi nap a megérkezésről és az ismerkedésről szól, a hivatalos megnyitót szerdán tartják.

A rendezvényt – a szabadegyetem honlapján található program szerint – Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke nyitja meg. A nyitóelőadást csapatépítő játék követi, délután pedig Nógrádi György tart előadást a népvándorlásról és a terrorizmusról Mi lesz veled Európa? címmel.

A szabadegyetem csütörtöki napjának témája a karrierépítés lesz. A művészeti karrierről Pesti Attila belsőépítész, Léphaft Pál karikaturista és Csizmadia Anna énekes beszél, a sportról szóló beszélgetés vendége Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó, míg a tudományos karrierépítésről doktoranduszok, valamint fiatal egyetemi oktatók és kutatók beszélnek.

Pénteken tartják a felsőoktatási kerekasztalt, amelynek fő témája a szabadkai egyetemi kampusz kialakítása. A beszélgetés vendége Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár, valamint Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Ezt követően 150 éves a kiegyezés címmel vajdasági közéleti kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek középpontjában a vajdasági magyar értelmiség utánpótlása és a magyar közösség helyzete lesz. Ehhez a témához, illetve a kiegyezéshez kapcsolódik a szabadegyetem idei mottója is: Lehet-e diákból Deák?

A szombati nap a közösségépítésé lesz. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének, valamint a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciának a szerepéről beszélnek a szervezők, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) külhoni programját is bemutatják.

A szakmai előadásokat mindennap csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A rendezvény egy-egy napján átlagosan 150 hallgató vesz részt.