V4 Híradó: Nőtt az államfő népszerűsége Lengyelországban

 

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból – tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

A kvótarendszerről szóló vita helyett az Európai Uniónak azzal kellene foglalkoznia, hogyan mérsékelje a menekülthullámot – jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter Prágában, miután cseh kollégájával tárgyalt. A német politikus úgy fogalmazott: bár Németország és Csehország továbbra is eltérő állásponton van a menekültek befogadásával kapcsolatban, most már jobban megérti, miért ellenzi a prágai kormány a kvótarendszert.

Sigmar Gabriel azt mondta: a hosszú távú megoldás érdekében Európának oda kell figyelnie azokra az országokra, ahonnan a bevándorlók elindulnak.

Andrzej Duda a legkedveltebb politikus Lengyelországban

Andrzej Duda államfő a legkedveltebb politikus Lengyelországban, derül ki egy friss felmérésből.

Eszerint az emberek csaknem kétharmada hitelesnek tartja az elnököt, akinek népszerűsége egy hónap alatt négy százalékkal nőtt. Beata Szydlo kormányfőt a lengyelek 52 százaléka találja rokonszenvesnek, és elégedett a politikusi teljesítményével.

Újraindult a munka a Scsecsini hajógyárban, Lengyelországban

Két hazai hajóstársaság megrendelésére hat darab komphajót építenek, ezek közül 2019-ben készül el az első. A hajógyár az elmúlt évtizedekben többször is csődközeli helyzetbe került.

Az utolsó itt épített hajóegységet 2008-ban bocsátották vízre: Azóta teljesen leállt a termelés, a dolgozókat elküldték, a berendezések egy részét eladták. A lengyel kormányfő-helyettes hangsúlyozta: a hajógyártás újraélesztése része a nagyszabású gazdaságélénkítő programnak.

Minden a koronázásról szól Pozsonyban

Ezekben a hetekben Pozsonyban minden a koronázásról szól. A város egyik jelképe, a Mihály-kapu alatt ezért egy fotó- és videó pontot rendeztek be, ahol a koronázási ékszerekkel és palástban mini-videót készíthetnek vagy fényképezkedhetnek a látogatók. A fotópont egész nyáron nyitva tart.